Economie

ITM Cluj începe controalele la angajatori

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin şi care trebuie puse în aplicare în perioada 20 noiembrie -20 decembrie prin modificările aduse Legii Dialogului Social. Instituţia atrage atenţia că iniţierea negocierii colective salariale este obligatorie pentru toţi angajatorii.

Guvernul a introdus obligaţia angajatorilor de a iniţia negocieri colective salariale, indiferent de numărul angajaţilor, pentru a pune în aplicare OUG 79/2017, prin care sunt transferate contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Astfel, au obligaţia de a iniţia negocieri colective salariale inclusiv angajatorii care au mai puţin de 21 de angajaţi, precum şi angajatorii care au contracte colective de muncă în vigoare. Reprezentanţii federaţiilor sindicale pot sta alături de reprezentanţii salariaţilor la masa negocierilor cu angajatorii

“Indiferent dacă, în unitatea în care urmeză iniţierea negocierilor, există sau nu sindicat  afiliat la o federaţie/confederaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor, acordurilor colective de muncă, actelor adiţionale, pot participa şi reprezentanţi ai federaţiei/confederaţiei sindicale alături de reprezentanţii salariaţilor, cu acordul acestora. Acţiunile de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj în perioada care urmează, în ceea ce priveşte aplicarea corectă a noilor modificări legislative  menţionate anterior, se vor axa pe  informare, prevenire şi modul de completare şi transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor raportului de muncă (salariul), ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat”, transmite ITM Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter