monitorulcj.ro Menu
Economie

ANALIZĂ. Prețurile apartamentelor vechi, mai mari decât cele noi. Cel mai scump și cel mai ieftin cartier din Cluj

În Cluj-Napoca, unde oferta de locuințe noi este cea mai consistentă, paradoxul prețurilor persistă, după cum relevă o analiză. Astfel, prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate și, în unele cazuri, chiar mai ridicate decât cele ale unităților locative construite în ultimii ani.

Această situație poate avea mai multe cauze, printre care: localizarea mai puțin favorabilă a blocurilor noi față de cele mai vechi (chiar în cadrul acelorași zone); presiunea exercitată asupra prețurilor de numărul mare de locuințe noi disponibile spre vânzare; și, nu în ultimul rând, conectarea mai slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieței (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).

Cluj-Napoca:


Orașul care ilustrează cel mai bine această „anomalie” a pieței este cel care a consemnat în ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuințelor, pretențiile vânzătorilor locali fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decât ale celor din Capitală, conform datelor Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, prețurile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decât cele ale unităților locative noi în majoritatea zonelor analizate; excepție face doar cartierul Mărăști, unde valorile sunt, însă, foarte apropiate: 1.414 euro pe metru pătrat util (pe vechi) și, respectiv, 1.416 euro pe metru pătrat util (pe nou). Chiar și în zona centrală, unde diferențele de localizare ar trebui, cel puțin teoretic, să fie mai estompate, proprietarii de apartamente vechi au așteptări mai ridicate decât vânzătorii de locuințe noi.

Bună Ziua


Apartamente vechi  - 1.345 euro/mp
Apartamente noi – 1.275 euro/mp

Mărăști


Apartamente vechi – 1.414 euro/mp
Apartamente noi – 1.416 euro/mp

Gheorgheni


Apartamente vechi – 1.435 euro/mp
Apartamente noi – 1.363 euro/mp

Mănăștur


Apartamente vechi – 1.266 euro/mp
Apartamente noi – 1.100 euro/mp

Zorilor

Apartamente vechi – 1.455 euro/mp
Apartamente noi – 1.305 euro/mp

Central

Apartamente vechi – 1.602 euro/mp
Apartamente noi – 1.579 euro/mp

Borhanci

Apartamente vechi – 1.376 euro/mp
Apartamente noi – 1.229 euro/mp

Grigorescu

Apartamente vechi – 1.363 euro/mp
Apartamente noi – 1.200 euro/mp