monitorulcj.ro Menu
Economie

NOUA TAXĂ AUTO este o altă bătaie de joc la adresa șoferilor. Cum va fi calculată și cine o plătește

Ministrul Mediului a oferit mai multe detalii despre noua taxă auto. Aceasta va fi stabilită în funcție de trei criterii, iar principalele vizate sunt mașinile cu motoare cel mult Euro 4, celelalte urmând să fie scutite de noua taxare.

După ce a pus la pământ cam tot ce se putea, inclusiv economia țării, guvernul PSD revine asupra șoferilor pe care vrea să-i împovăreze cu o nouă taxă auto. Declarată ilegală în repetate rânduri, aceasta a fost eliminată de la 1 februarie 2017.

De la acel moment, românii au înmatriculat nu mai puțin de 350.000 de mașini second-hand cu motoare Euro 2, Euro 3 și Euro 4, fapt care a dus la îmbătrânirea parcului auto național. Ca o comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, când taxa era în vigoare, au fost înmatriculate numai 146.000 de mașini second-hand. Ministrul Mediului vrea acum să stopeze acest fenomen cu reintroducerea unei taxe auto care să vizeze exact acește mașini vechi.


Potrivit Grațielei Gavrilescu, "vom ține cont de trei criterii: capacitatea cilindrică, norma de poluare și emisiile fiecărui vehicul. S-a constituit un grup de lucru, astfel încât să găsim o metodă prin care mașinile care au o normă de poluare mică și emisii de dioxid de carbon mari să plătească o taxă de poluare".

Cu alte cuvinte, mașinile cu motoare cel mult Euro 4 (adică majoritatea) vor plăti această taxă, iar cele cu motoare Euro 5 și Euro 6 ar urma să fie scutite de noua taxare.


Ministrul nu a specificat când va intra în vigoare această taxă, însă a sugerat că ea nu va fi plătită simultan cu taxa clasică de înmatriculare a vehiculului.

"Să mai avem un pic de răbdare, pentru că emiterea unui act normativ, din punctul meu de vedere, trebuie făcută din toate punctele de vedere legale și cu dezbatere din timp cu toți cei care sunt implicați, astfel încât să nu existe disfuncționalități în sistem din toate punctele de vedere", a concluzionat Gavrilescu.