Economie

ANALIZĂ. Leul așteaptă vitaminele de primăvară

Raportul euro/leu a avut în perioada analizată o evoluție stabilă dar ascendentă, în condițiile în care nivelul aversiunii față de risc a fost destul de ridicat, piețele internaționale așteptând rezultatele celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

Redeschiderea pieței, după minivacanța de 1 Mai, a adus o creștere a mediei euro la 4,5468, maximul de 4,5485 lei fiind atins a doua zi.

Tranzacțiile din ultima ședință a perioadei s-au realizat într-un culoar mai larg, 4,542 – 4,553 lei, cursul fiind stabilit la 4,5467 lei, mai sus cu 1,3 bani față de sfârșitul lui aprilie. Cotațiile de vineri seară erau de 4,548 – 4,551 lei.


Decizia C.A. al BNR de a menține dobânda sa cheie la 1,75% dar de a reduce rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor de la 10 la 8%, care echivalează, conform guvernatorului Mugur Isărescu, cu eliberarea a circa 500 milioane euro, nu a avut efecte semnificative asupra cursului. Despre această ultimă decizie, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că "sunt banii lor. Nu trebuie să ne dea socoteală ce fac cu banii. Dacă venim înapoi spre 2% nu facem altceva decât să diminuăm o restricţie".

În zilele următoare evoluția leului va fi marcată de persoana noului președinte al Franței. O victorie a lui Emmanuel Macron va echivala cu o apreciere a leului. Câștigarea alegerilor de către Marine Le Pen ar produce o implozie a euro, implicit a monedelor de la marginea zonei.


Însă, parcursul monedei naționale este marcat, în prezent, de politica fiscală și salarială a guvernului PSD-ALDE, care se așteaptă să provoace derapaje bugetare.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,1641 la 4,1479 lei, aproape de minimul ultimelor aproape șapte luni înregistrat la sfârșitul lui aprilie.


Moneda elvețiană s-a plasat pe piețele internaționale în dreptul pragului de 1,08 franci/euro, ea fluctuând între 1,079 și 1,087, ceea ce a făcut ca media ei să se miște între 4,1896 și 4,2129, cea de la finalul intervalului fiind stabilită la 4,1977 lei.

Perechea euro/dolar a avut o evoluție ascendentă, influențată de speranțele unei victorii a proeuropeanului Emmanuel Macron, de la 1,0857 la 1,10 dolari, nivel care nu mai fost atins de la începutul lui noiembrie, imediat după victoria lui Donald Trump la președenția SUA. Piețele americane s-au închis vineri la 1,0998 dolari.


Victoria lui Macron a fost deja prinsă în cotații astfel că este de așteptat ca investitorii să își îndrepte ochii către datele fundamentale iar dolarul să revină pe apreciere. Este de reținut scăderea șomajului din SUA la 4,4%, minimul ultimilor zece ani, după ce în aprilie au fost create 211.000 noi slujbe, aproape dublu față de martie.

În cazul unei victorii a d-nei Le Pen...


Analiza cuprinde perioada 3 – 7 aprilie (Radu Georgescu)

abonare newsletter