Economie

Guvernul face din nou experimente pe români

Impozitul pe gospodărie şi impozitul progresiv sunt următoarele pe lista de implementare, dar şi de această dată fără o analiză prealabilă a impactului.

Ar trebui facuta o analiza serioasa a incasarilor inainte de modificari Ar trebui facuta o analiza serioasa a incasarilor inainte de modificari

Reprezentanții ministerului Finanțelor Publice au demarat în această săptămână discuțiille cu reprezentanții mediului de afaceri și cei din rândul consultanților fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodarie, dar și în vederea eliminării cotei unice și introducerea impozitului progresiv.

Modificările nu sunt văzute cu ochi buni la Cluj – sunt fie un experiment, fie o modalitate de creștere a veniturilor statului pentru a substitui golul făcut de majorările salariale pentru bugetari.


“Nu mi se pare absolut deloc oportună introducerea impozitului progresiv pentru că nu există nicio estimare asupra încasărilor bugetare, ar trebui să se facă o analiză a încasărilor când cota progresivă exista, 5 ani de cotă progresivă cu 5 ani de cotă unică. Impozitul de gospodărie, pe de altă parte ar fi interesant. E preluat din modelul american, numai că trebuie definit foarte bine și asta înseamnă că ar putea fi implementat cel mai devreme la 1 ianuarie 2018. În legislației nu există conceptul de deductibilități și nici cel de gospodărie, o să fie destul de complicat de implementat”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Octavian Jula, conf. univ. al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Cum va arăta impozitul pe gospodărie

„E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte", au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate discuţiilor.


Potrivit acelorași surse, este avut în vedere modelul din state cu nivel ridicat de impozitare, unde familiile pot apela la deductibilități pentru cheltuieli cu educația sau pentru diverse investiții.

„În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru agenția de știri participanți la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.


Cota unică ar putea deveni istorie

De asemenea, sursele citate de Hotnews.ro spun că tot de la 1 ianuarie 2018 s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere.

În programul de guvernare al PSD se face referire la introducerea din 2018 a unui impozit diferențiat pe venitul global.


„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10% anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu care se va depune o singură dată, în aceleași condiții precum declarația de venit global”, se arată în programul de guvernare al PSD.

“Struțocămila” Guvernului

Modificările țin de doctrine diferite, dar ce importanță mai are doctrina în ziua de azi?!


„Modificările sunt o combinație ciudată între un model mai socialist și unul mai liberal. Modelul cu cota progresivă este socialist, cel cu impozitul pe gospodărie este mai liberal, e ciudat să-l adopți și pe unul și pe altulˮ, conchide Octavia Jula.

abonare newsletter