Economie

Cât lasă clujenii din preț când vând un apartament?

Un studiu realizat recent de o platformă online de imobiliare arată că marja de negociere este destul de redusă în momentul de față, cel puțin pe segmentul apartamentelor.

Aceasta se situează sub nivelul de 4% în toate marile orașe analizate, iar clujenii nu lasă mult din preț. Astfel, marja de negociere este de: 3,7% în București, 3,2% în Cluj-Napoca, 1,9% în Timișoara, 2% în Iași, 3,6% în Constanța și 2,9% în Brașov. Asta înseamnă că, pentru un apartament cu un preț cerut de 50.000 de euro, prețul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 și 1.850 de euro.

Care este timpul mediu pentru o tranzacție

Din perspectiva potențialilor cumpărători, studiul, realizat asupra unui eșantion reprezentativ din județele București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași, relevă o tendință de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții 47,4% din cei chestionați (în creștere de la 43,5% față de acum un an), anticipează că-și vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni; de asemenea, clienții care se așteaptă să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezintă 25% din total (în creștere de la 13,1%). Pe de altă parte, ponderea celor care declară că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situează la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienților care estimează că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile ajunge la 15,4% (de la 23,7%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter