Economie

Apartamentele de lux din Cluj-Napoca chiar mai scumpe decât se credea

Care e diferența reală de preț între apartamentele premium din Cluj-Napoca și cele din alte mari orașe ale țării.

Investitorii imobiliari au fructificat fiecare bucățică de teren din centrul Clujului Investitorii imobiliari au fructificat fiecare bucățică de teren din centrul Clujului

Cluj - Napoca face notă discordantă în rândul celor mai mari orașe din Romania și în cazul apartamentelor de lux, cu prețuri medii de tranzacționare mai mari cu 25% față de restul proiectelor din orașele analizate, în cadrul unui studiu recent, de una dintre cele mai mari agenții imobiliare din țară.

O caracteristică specială a orașului Cluj - Napoca este faptul ca numeroase proiecte sunt livrate către consumatori la stadiul semifinisat, ceea ce face ca într-un final prețul total comparabil să fie chiar mai ridicat, diferența față de prețurile locuințelor premium din alte orașe putând să crească chiar și la 35%, potrivit studiului citat.


Bucureștiul, lider incontestabil de preț

Analiza relevă o diferențiere clară și așteptată între Capitală și restul orașelor mari. Astfel, locuințele premium amplasate în București au prețuri care pleacă de la 2.000 de euro pe metru pătrat util, existând cazuri când acestea sar și de 5.000 / mp util, în funcție de amplasament și finisaje. Prețurile medii pentru aceeași categorie de locuințe amplasate în afara Bucureștiului sunt încadrate în intervalul 1.000 și 1.500 euro/mp util.

Din punct de vedere al vânzărilor, analiza relevă faptul că majoritatea proiectelor din categoria premium sunt vândute în proporție de peste 75% înainte de finalizare. De asemenea, aproximativ  1 din 5 apartamente este achiziționat în scop investițional, cumpărătorii putând să obțină prin închirierea locuinței între 5% și 7,5% anual, în euro, din prețul de achiziție, un randament net superior dobânzilor bancare practicate în acest moment.


Străinii, segment important de cumpărători

Față de proiectele adresate segmentului mass-market, printre cumpărătorii de unități premium există un procent semnificativ de 15% - 25% reprezentat de străini marea lor majoritate mizând pe calitatea proiectelor, constienți fiind de beneficiile pe termen lung asupra deținerii unei astfel de locuințe.

Care sunt caracteristicile unei proprietăți premium?

Proiectul rezidențial vizat trebuie să aibă garanția calității în ceea ce privește construcția, de la structura de rezistență până la detaliile de finisaje. În cazul calității construcției, sunt definitorii aspecte majore, precum rezistența structurii sau sistemul de hidro-izolație.


Urmând modelul american de selecție a unei locuințe („location, location, location”), zona în care este amplasat ansablul rezidențial este de o importanță majoră. Clienții cu bugete ridicate nu se orientează numai către zonele ultra-centrale, ci și către zonele recunoscute pentru tradiția rezidențială, atmosfera liniștită și comunitatea de calitate.

Locuințele de lux trebuie să fie caracterizate de suprafețe generoase – apartamentele cu două camere pot avea suprafețe spre 100 mp, dublu față de standardul mediu din piață.

abonare newsletter