Economie

Care e meseria cu salarii de 30.000 de lei pe lună, care nu necesită studii superioare

Un studiu recent prezintă care sunt cele mai rare şi bine plătite joburi din România.

Controlorul de trafic aerian este unul dintre cele mai bine plătite joburi, care nu necesită absolvirea unei facultăţi, salariul începând de la aproape 20.000 de lei şi ajungând la 30.000 de lei, potrivit unui raport al unei companii de externalizare a serviciilor de resurse umane.

În topul meseriilor care nu necesită o diplomă de licenţă se află cele de controlor de trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.


Fără studii superioare nu înseamnă fără pregătire specială

„Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuşi meserii speciale, care presupun anumite cursuri şi calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificările de macaragiu şi sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor şcoli profesionale, iar pentru cele de grefieri şi somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a spus Raluca Peneş, coordonator de resurse umane al companiei care a realizat studiul.

Macaragii, sudorii specializaţi în argon şi alpiniştii utilitari câştigă, în medie, între 3.000 şi 3.500 lei net/lună. Somelierii, în funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, pot câştiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.


Meseriile de macaragiu şi sudor sunt tot mai rar întâlnite, deoarece există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, foarte mulţi dintre cei ce deţin astfel de aptitudini îndreptându-se către joburi în alte ţări, adaugă Raluca Peneş.

Cudiplomă de licenţă şi rare

În topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăţi, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez şi actuar.


„Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piaţa locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, aşa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piaţa se confruntă cu o lipsă de specialişti”, a declarat Raluca Peneş.

Salariul inginerilor specializaţi în topografie, geodezie şi aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, actuarii pot câştiga un minimum de 3.000 lei net/lună. De asemenea, un job rar şi bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună.


Topul salariilor. Cât câştigă în medie clujenii

La nivel teritorial, numai în Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu câştigurile salariale depăşeau, în decembrie 2016, media naţională de 2.354 de lei lunar, reiese din seriile de date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, cel mai mare câştig salarial mediu net se regăseşte în Municipiul Bucureşti (3.219 lei lunar), Capitala fiind urmată de juteţele Ilfov (2.743 de lei), Cluj (2.605 lei), Timiş (2.512 lei) şi Sibiu (2.375 de lei).


Imediat sub media naţională se situează judeţele Braşov (2.284 de lei), Constanţa (2.184 de lei), Iaşi (2.183 de lei) şi Argeş (2.160 de lei).

În decembrie 2016, locuitorii din 17 judeţe au câştigat salarii medii de peste 2.000 de lei.

Salarii cuprinse între 1.800 şi 1.900 de lei sunt câştigate în judeţele Olt, Giurgiu, Tulcea, Mehedinţi, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa şi Hunedoara.

Cele mai mici salarii se regăsesc, potrivit INS, în Teleorman (1.628 de lei), Bistriţa-Năsăud (1.653 de lei), Harghita (1.671 de lei) şi Suceava (1.672 de lei).

Un grup de 13 judeţe consemnează câştiguri salariale de 1.700-1.800 de lei, între acestea numărîndu-se (în ordine descrescătoare) Brăila, Covasna, Vâlcea, Maramureş, Botoşani, Bihor, Caraş-Severin, Sălaj, Satu Mare, Vaslui, Ialomiţa, Vrancea şi Neamţ.

abonare newsletter