Economie

Ce salariu mediu vor avea clujenii peste 3 ani?

Cum vede Comisia Națională de Prognoza (CNP) economia județului și a regiunii în următoare perioadă.

Salariile vor creste in urmatorii ani, potrivit CNP Salariile vor creste in urmatorii ani, potrivit CNP

Clujenii vor câștiga lunar, în medie, în 2020, aproape 3200 de lei net, potrivit ultimelor estimări ale CNP, publicate la sfârșitul lunii martie. Venitul va fi în continuare cel mai mare din provincie, însă la distanță semnificativă de București, unde se prognozează un câștig de 4057 de lei, dar mai aproape de Ilfov, cu o medie de 3372 de lei.

Veștile bune vin și în privința numărului de șomeri de la nivelul regiunii, care este estimat a ajunge la 25.000 în trei ani, față de 36.000 înregistrați acum. Rata șomajului va scădea, dacă prognozele se vor dovedi reale, de la 3% acum la 2,4% în 2020.


Cât de productivi vom fi?

Suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în Cluj va crește cu aproape 10.000.000.000 lei în decurs de un an, de la puțin peste 37.000 de milioane de lei în 2017, la 46.000 milioane de lei în 2020.

Creșteri substanțiale vor avea și celelalte județe din regiune. Astfel, în Bihor se va înregistra un plus de 4.000 de milioane de lei, în Bistrița-Năsăud 2.000 mil. lei, în Maramureș 4.000 ml. lei, iar în Satu-Mare și Sălaj, cu câte aproape 2.000 de milioane de lei mai mult decât acum.


La nivel de PIB regional, creșterile vor fi mai domolite față de alte zone ale țării.

Astfel, produsul intern brut în regiunea Nord- Vest va crește annual, cu 5,6 procente, în medie până în 2020, însă în Centru și Nord-Est se vor consemna plusuri de aproape 6%.


La nivel naţional, Comisia de Prognoză estimează pentru 2017 o creştere economică de 5,2%, cel mai mare avans al PIB urmând să fie consemnat în regiunea Sud-Vest Oltenia, cu 5,6%, urmată de Nord-Est, cu 5,5%, iar cel mai redus în Bucureşti-Ilfov — 4,9%.

CNP, acuzată că face prognoze la cererea PSD

Vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe a Senatului, liberalul Florin Cîţu, afirma, la începutul anului, că există suspiciuni conform cărora Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017 şi solicită explicaţii publice de la preşedintele CNP.


„Există suspiciuni că instituţia Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul condus formal de Sorin Grindeanu să poată justifica bugetul pe 2017. Mai exact, CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Explicaţia este simplă: pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este aceea că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Concret, prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 (cu două luni mai repede decât în mod normal) a preluat la virgulă datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Cu toate că, potrivit legii, ministrul de finanţe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoza de toamnă 2016”, declara Florin Cîţu, potrivit unui comunicat de presă al PNL.

CNP este o instituţie subordonată Primului Ministru, cu rol în elaborarea de prognoze privind dezvoltarea economico-socială la nivel naţional.

abonare newsletter