Economie

La ce preț vor cumpăra clujenii carnea de miel pentru Paște, anul acesta

Crescătorii se plâng că vând iarăși la diferențe foarte mici față de costul de creștere a animalelor.

Efectivele de miei din județ au crescut față de 2016 Efectivele de miei din județ au crescut față de 2016

Cu trei săptămâni înainte de Paşte, preţul cărnii de miel este la același nivel ca anul trecut, 10 lei pe kilogram în viu, dar va mai scădea cu până la un leu potrivit crescătorilor din Cluj, din cauza ofertei mari de pe piața locală.

Fermierii au început deja să vândă.


“Primele tranșe de miei în viu, la o greutate între 15 și 20 de kilograme, s-au vândut deja cu suma de 10 lei pe kilogram. Așa a fost și anul trecut prețul și se pare că ne menținem la aproape același nivel, poate va fi chiar în scădere, între 9 lei și maxim 10 lei de Paște”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Traian Fărcaș, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine Cluj.

Potrivit acestuia, oferta de miei e abundentă, aceasta fiind și una dintre cauzele prețului scăzut.


“Este ofertă suficientă în Cluj, sunt miei mulți, de-asta și prețul va fi în funcție de ofertă. Efectivele sunt în creștere față de anii anteriori, de aceea și numărul de miei este în creștere. Oamenii țin oi pentru că au astfel o sursă de venit decent, mai ales că se dau și subvenții, chiar dacă acestea sunt în scădere față de anii anteriori”, explică Fărcaș.

Crescătorul de ovine se plânge că prețul e disproporționat în raport cu nivelul cheltuielilor, lăsându-le fermierilor o marjă mică de profit.


“Prețul e mic dacă luăm în considerare cheltuielile pe care le-am avut în iarna care s-a încheiat, care a fost lungă, iar furajele au fost destul de scumpe”, conchide președintele asociației clujene.

Cum s-a vândut anul trecut

Preţurile la carnea de miel în viu au fost cuprinse între 10 şi 11 de lei pe kilogram, direct de la producători, în timp ce preţul kilogramului la carcasă era cuprins între 22 şi 25 de lei.


În supermarketurile din Cluj-Napoca, kilogramul de carne de miel se vindea cu preţuri între 22 şi 26 de lei.

În multe zone din țară, preţurile la carnea de miel au fost similare sau chiar uşor mai mici decât cele din 2015, în Bucureşti sau în judeţe precum Arad, Argeş, Sibiu, Timiş sau Suceava. Unul dintre judeţele în care un kilogram de carne de miel a costat mai mult faţă de alte zone a fost Hunedoara, unde în pieţe un kilogram de carne de miel era vândut cu 28 de lei, faţă de Cluj-Napoca, de exemplu, unde un kilogram de carne de miel costa până în 25 de lei pe kilogram.


Exportul de miei în Israel a fost blocat

Crescătorii de ovine au trecut printr-o mare spaimă la îmceputul lunii, când s-a suspendat exportul către Israel, unul dintre marii conumatori de pe piață. Fermierii se și vedeau cu animalele rămase în stoc. Dacă piaţa la export era blocată, la Paşte preţurile ar fi fost derizorii, clar sub preţurile de cost. Între timp situația s-a rezolvat.

Greșala pare a fi aparținut ANSVA. Mary Pană, preşedintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), spunea că a primit un e-mail de la Bruxelles, prin care ne întrebau dacă am interzis noi importul de carne de miel din Israel. “Este o problemă de înţelegere greşită. Am contactat imediat ANSVSA care mi-au confirmat că, pentru moment, este restricţionat exportul de bovine şi ovine. Am întrebat de ce şi mi s-a răspuns doar că au fost completate greşit nişte documente în momentul plecării unor animale spre Israel, asta a fost singura informaţie pe care am primit-o de la ANSVSA”, explica prședinta asociației naționale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter