Economie

Numărul de pensionari din Cluj a crescut cu aproape 20.000 într-un singur an!

La nivel naţional, numărul mediu de pensionari este în scădere, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Numarul de pensionari se apropie de cel al angajatilor Numarul de pensionari se apropie de cel al angajatilor

Clujul are din ce în ce mai mulţi pensionari. Într-un singur an, numărul acestora a crescut cu aproape 20.000 la nivelul judeţului, de la 178.000 în ianuarie 2016, la peste 195.000, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Cluj, la solicitarea Monitorul de Cluj.

Creşterea este  mult mai alertă decât în cazul numărului de angajaţi. Efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii decembrie 2016 fiind de peste 229.000 persoane, cu 10.950 persoane mai mult decât în luna decembrie 2015, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj.


Astfel că, numărul angajaților din județ se apropie de cel al pensionarilor, în timp ce la nivel național s-a ajuns deja la această egalitate, ceea ce face ca țara noastră să aibă cel mai slab raport contributor-beneficiar din Uniunea Europeană.

Practic, numărul de contribuabili este prea mic pentru a putea acoperi pensiile celor care au dreptul să beneficieze de ele în momentul de față, ceea ce face ca fondul de pensii de stat să funcționeze pe deficit.


Ce efecte are această problemă în timp?

Avem toate premizele ca, pe termen mediu și lung, puterea de cumpărare a pensiei să scadă. Adică, să avem o pensie chiar mai mică, în termeni relativi, decât o vedem în momentul de față. Dacă acum se acordă o pensie de peste 30% din salariul mediu, iar, pe termen lung, peste 30 de ani, potrivit unor estimări, această rată s-ar putea să scadă pe la 10 – 15%.

Asta pe lângă faptul că statul reușește tot mai greu să susțină plata pensiilor, îndatorându-se tot mai mult. O altă povară a generațiilor viitoare.


Cât câştigă pensionarii clujeni

Potrivit datelor CJP Cluj, pensia medie pentru pensionarii de stat din judeţ este, în momentul de faţă de 903 lei, în timp ce pentru pensionarii agricultori este de 410 lei.

Cea mai mare pensie care se acordă acum în Cluj este de 12.232 de lei, echivalentul a 13 pensii medii!


Dacă vorbim de minime, lucrurile stau simplu. De la 1 martie 2017, pensia minimă pe care o acordă statul celor care au muncit prea puţini ani sau fără forme legale este majorată de la 400 de lei, la 520 de lei, astfel că, în momentul de faţă, niciun pensionar din Cluj nu ia mai puţin de 520 de lei.

9 pensionari la 10 angajaţi, în T4 din 2016

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 6.000 persoane în ultimul trimestru al anului trecut faţă de precedentele trei luni, la 5,245 milioane persoane, iar pensia medie lunară a urcat cu 0,7%, la 958 lei, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi 17 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (750 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.183 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,2% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 1,8%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, la nivel naţional.

 

abonare newsletter