monitorulcj.ro Menu
Economie

Clujul, pe locul trei în țară la rata de angajare

În Cluj, unul din trei locuitori are un loc de muncă. În Sălaj, doar unul din 5 locuitori este angajat.

Cluj-Napoca, concentrează cel mai mare numar de angajati din judet

Clujul este pe poziţia trei în ţară în topul judeţelor, după rata de angajare. 32% dintre locuitori, aproape 230.000 de persoane au un loc de muncă, cu aproape 10% mai mult decât rata de angajare pe ţară.

Lider este Bucureştiul, mai mult de 50% dintre locuitori (adică circa 937.000 de persoane) au un loc de muncă, dublu faţă de rata de angajare la nivel naţional, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.


La polul opus este situaţia din Giurgiu, unde numai 12,5% din populaţia stabilă – adică unu din opt locuitori – are un loc de muncă, mai arată datele Statisticii aferente anului 2016.

„Statisticile relevă situaţia de pe piaţa muncii şi zonele în care s-au făcut investiţii în ultimii ani. Pe lângă Bucureşti, în Timiş, Cluj sau Sibiu au fost multe investiţii noi în industrie şi în centre de servicii, iar numărul de angajaţi a crescut. În schimb, în judeţele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, cum sunt cele din Moldova, nu s-au făcut investiţii semnificative şi nici nu am auzit de vreo companie care intenţionează să facă angajări masive la Vaslui, de exemplu“, a explicat Felix Toma, directorul general al unei firme de recrutare şi închiriere de forţă de muncă, citat de publicaţia de business.


Cum stau judeţele vecine

Dintre judeţele vecine Clujului, Bihorul stă cel ami bine ca rată a angajării, 29,5% dintre locuitori au un loc de muncă, potrivit statisticilor.Urmează Alba cu 26%, pe locul trei Mureş, cu 24,3% şi Bistriţa-Năsăud, cu 24,1%.

Cel mai prost stă Sălajul, unul dintre cele mai îmbătrânite judeţe din ţară, de altfel. Doar 21% din populaţie e angajată, adică, aproximativ 47.000 de persoane.

Etichete: cluj ins tara top