Economie

Cum ar arăta lumea fără contribuţia economică a femeilor

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, World Economic Forum a făcut o sinteză a puterii economice și a contribuției „sexului slab” la dezvoltare.

Analiza contribuţiei femeilor la economie e mai complicată decât pare. V-ati gandit ca trebuie luate in calcul inclusiv activităţile neplătite, cum ar fi curăţenia, gătitul sau mersul la cumpărături. Cum ar arăta, așadar, o lume fără femei? 

Mai puțini bani pentru lucrurile care contează 

Probabilitatea ca femeia să investească banii pe care îi câștigă în lucruri care fac diferența – cum ar fi educația copiilor – este mult mai mare, notează materialul publicat de World Economic Forum. Potrivit organizației Half the Sky Movement, 80 de cenți din fiecare dolar câștigat de o femeie unt investiți în propria familie. Spre comparație, bărbații alocă familiei doar 30 de cenți din fiecare dolar încasat și sunt mult mai înclinați să cheltuie banii pe alcool sau alte vicii.


Câștigătorul premiului Nobel pentru economie Muhammad Yunus a descoperit că banii împrumutați femeilor au adus mai multe beneficii familiilor acestora decât microcreditele acordate bărbaților de organizația pe care o fondase. Astfel, dacă Grameen Bank – o instituție care a făcut pionierat din activitatea de microcreditare în Bangladesh - țintea la început ambele sexe, ulterior și-a schimbat politica de creditare pentru a favoriza femeile. 

Ce s-ar întâmpla cu munca neplătită?

Mersul la cumpărături, curățenia sau gătitul sunt lucruri necesare în fiecare gospodărie, dar aceste activități ar considerabil mai costisitoare dacă ar fi efectuate de persoane din afara familiei, în schimbul unei remunerații la nivelul pieței.


În general, femeile fac aceste activități esențiale, dar deseori trecute cu vederea. De fapt, potrivit WEF, femeile petrec 4 ore și 47 de minute în fiecare zi făcând muncă neplătită, în timp ce bărbații prestează munci fără remunerație doar timp de o oră și jumătate. 

Munca ar fi mult mai scump remunerată 

Participarea femeilor în câmpul muncii variază puternic la nivel mondial – de la doar 15% în Algeria la 88% în Tanzania – dar un lucru rămâne constant: discrepanța între veniturile femeilor și a bărbaților. Câștigul mediu al bărbat este aproape dublu, la nivel mondial, comparativ cu cel al unei femei. Astfel, venitul mediu anual al unei femei se ridică la aproape 10.800 de dolari, în timp ce un bărbat câștigă aproape 19.900 de dolari, arată cel mai recent studiu al WEF privind decalajul de salarizare între sexe.

abonare newsletter