Economie

România, cele mai mici diferenţe între salariile femeilor și cele ale bărbaților din funcţii de top

Cel mai redus decalaj de salarizare, din Uniunea Europeană, între bărbaţii şi femeile aflate în funcţii de conducere, se înregistra în 2014, în România, arată datele prezentate luni de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

Femeile câştigă doar cu 5% mai puţin decât bărbaţii aflaţi în aceeaşi funcţie de conducere Femeile câştigă doar cu 5% mai puţin decât bărbaţii aflaţi în aceeaşi funcţie de conducere

Statisticile Eurostat, publicate înaintea Zilei Internaționale a Femeii, arată că cel mai redus decalaj de salarizare între bărbații și femeile care ocupă funcții de conducere se înregistrează în România (5%), Slovenia (12,4%), Belgia (13,6%) și Bulgaria (15%). La polul opus, o femeie director câștigă cu aproximativ o treime mai puțin decât omologul ei bărbat în Ungaria (33,7%), Italia (33,5%), Cehia (29,7%) și cu aproape un sfert mai puțin în Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) și Marea Britanie (25,1%).

Cel mai ridicat procentaj de femei aflate în funcții de conducere se înregistra în Letonia, singurul stat membru al UE unde femeile director sunt majoritare (53%). Urmează Bulgaria și Polonia (ambele cu 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria și România (toate cu 41%), Franța și Suedia (ambele cu 40%). În schimb, femeile reprezintă mai puțin de un sfert din directori în Germania, Italia și Cipru (toate cu 22%), Belgia și Austria (ambele cu 23%) și Luxemburg (24%).


La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în întreprinderi cu zece sau mai mulți angajați, 65% dintre acestea sunt bărbați (4,7 milioane) și 35% sunt femei (2,6 milioane). În plus, femeile aflate în funcții de conducere în UE câștigă în medie cu 23,4% mai puțin decât bărbații directori.

abonare newsletter