monitorulcj.ro Menu
Economie

Euro a trecut de 4,53 lei

euro s-a apreciat in ultima perioada, pe fondul incertitudinii bugetare

Temerile legate de faptul că guvernul coaliției PSD-ALDE nu va reuși să țină în frâu deficitul bugetar, în condițiile în care încasările din ianuarie au fost mai mici decât cele prognozate, dar și spectrul unei împărțiri a Uniunii Europene în țări de prima și a doua mână, au pus presiune pe leu, care s-a depreciat față de principalele valute.

Euro testa de circa două săptămâni pragul de 4,53 lei, pe care l-a depășit la finalul perioadei analizate, când media a crescut la 4,5328 lei, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie, față de 4,5115 lei la începutul acesteia.

Ultima ședință a intervalului a fost marcată de deprecierile pe care le înregistrau și celelalte monede din regiune. După o deschidere la 4,523 cotațiile au crescut până la un maxim de 4,534 lei, închiderea realizându-se la 4,528 – 4,531 lei.


În condițiile în care Comisia Europeană a estimat pentru acest an o creștere a deficitului bugetar al României peste limita de 3%, urmare a creșterilor salariale dar și a scăderii încasărilor, investitorii privesc cu mai multă atenție evoluțiile economiei locale, ceea ce se va reflecta în menținerea euro peste pragul de 4,5 lei.

Pe de altă parte, factorii externi vor crea presiune asupra cursului. În prim plan se află Rezerva Federală americană care este așteptată să majoreze dobânda sa de politică monetară la jumătatea acestei luni. Până la sfârșitul anului se anticipează un salt al dobânzii-cheie de la 0,50 – 0,75, în prezent, până la 1,4%.


Nu trebuiesc uitate alegerile parlamentare sau prezidențiale din Olanda, Franța și Germania care ar putea aduce la putere partide populiste sau euro-sceptice, care vor vor crea dificultăți monedei unice, implicit celor aflate la marginea ei.

Cursul dolarului american a avut o evoluție constant ascendentă, de la 4,2595 lei, la începutul intervalului, la 4,3012 lei, la finalul său, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,27 și 4,31 lei.


Media monedei elvețiene, care s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,064 și 1,072 franci/euro, a crescut de la 4,2324 la 4,2530 lei, la finalul perioadei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,063, la începutul perioadei, la 1,0495 dolari, la finalul ei. Evoluția fost determinată de declarațiile președintei Fed, Janet Yellen, privind posibilitatea majorării dobânzilor din SUA.


Odată atins minimul zilei, investitorii au început să își marcheze profiturile, euro crescând până la 1,0624 astfel că piețele americane au închis săptămâna la 1,0619 dolari.

Piețele așteaptă acum întâlnirea de joi a conducerii BCE, unde ar putea fi luate decizii importante de politică monetară.