Economie

Clujenii se tem să nu fie reintrodusă taxa auto şi stau la coadă la înmatriculări de la ora 2 noaptea

Vânzările de maşini second-hand sunt pe val la Cluj, potrivit dealerilor auto, în plus şi cei care aşteaptă de câţiva ani să-şi înmatriculeze maşina nu vor să piardă momentul.

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a produs o adevărată isterie în rândul posesorilor de autovehicule neînmatriculate din judeţ, dar şi în rândul celor care aşteptau momentul să cumpere un autovehicul, dar ezitau din cauza timbrului de mediu.

Dovadă stau cozile interminabile de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj, unde stau zilnic sute de clujeni pentru a-şi depune cererile privind înmatricularea maşinilor, primii sosind chiar la ora 2 noaptea, deşi programul cu publicul începe la ora 8.30.


Nu toţi “au nervi” pentru asemenea cozi. “La înmatriculări, pe Albac, coada e de la ora 02:00 noaptea. Am vrut să înmatriculez maşina soţiei şi m-am răzgândit”, ne povesteşte clujeanul Lucian Rus.

Clujenii se tem să nu se reintroducă taxa

Cum la noi deciziile se schimbă de la o zi la alta, nici eliminarea timbrului de mediu nu este percepută ca fiind de lungă durată.


“Vânzările de maşini second-hand au crescut foarte mult. În discuţiile cu oamenii apare constant următoarea frază , «taxa se va reintroduce, acum trebuie să facem înmatricularea». Sunt maşini pentru care nu s-a făcut transferul de pe o persoană fizică pe alta de câţiva ani de zile şi se fac acum înmatriculările”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Alexandru Clapa, reprezentant RM AutoMircea, firmă care oferă suport pentru întocmirea actelor de vânzare-cumpărare autovehicule.

Dealerii de maşini second-hand de ultimă generaţie  nu sunt afectaţi

“Cel puţin pe perioadă scurtă nu suntem afectaţi de scoaterea timbrului de mediu, noi comercializăm maşini Euro 5, fabricate după 2010. Rămâne de văzut în următoarele trei-patru luni, dar în opinia mea nici atunci nu vom trage concluzia că ne-au fost afectate vânzările”, spune, pentru Monitorul de Cluj, Andrei Pintilie, administrator Santu Ivest Group.


„Cine are 15.000 de euro să cumpere o maşină nu o să-şi ia una de 3.000 de euro”, argumentează şi un reprezentant Levis Automobile.

Cel puţin 20% creştere a vânzărilor

„În 2017, vânzările de maşini vor creşte cu cel puţin 20%, ne aşteptăm şi pe vânzarea de piese auto, con­su­ma­bile, să fie pe acelaşi trend de creştere. A fost o decizie foarte bună eliminarea timbrului de mediu  pentru oamenii care cumpără aceste maşini,  pentru că pot cumpara maşini la un preţ redus“, a spus Nicolae Răgălie, directorul Autovit, cel mai mare târg de maşini second-hand din România, pentru Ziarul Financiar.


Nu doar vânzările vor creşte, ci şi oferta de maşini aflate la vânzare, cauza fiind în primul rând maşinile cumpărate de români înainte de 31 decembrie 2006, cu care rămăseseră aceştia şi pe care nu le-au mai putut vinde, din cauza taxelor prea mari, potrivit directorului Autovit.

„Foarte mulţi oameni au rămas captivi, n-au putut să vândă maşinile ca urmare a timbrului de mediu, care era foarte mare.  De exemplu la o maşină Euro 4, cu un motor de 2.000 cm cubi, se putea plăti un timbru de mediu de 2.000-2.500 euro. Dacă doreau să o vândă, o maşină oricum după 4-5 ani rămâne la jumătate de preţ  şi dacă mai plăteau o taxă de 2.500 de euro, nu mai luau nimic pe ea. Atunci toţi aceşti oameni captivi vin acum şi se eliberează“, explică Nicolae Răgălie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter