monitorulcj.ro Menu
Economie

Salariile clujenilor au crescut, în medie, cu 17% în ultimul an!

Salariile clujenilor au crescut cu aproape 20% într-un singur an, arată cele mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Cluj.

Cererea mare de pe piaţa forţei de muncă locală, coroborată cu un număr redus al celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, i-a determinat pe angajatori să mărească salariile personalului pentru a nu rămâne fără oameni.

Creşterea medie raportată de DJS Cluj e una spectaculoasă — 17,4% din noiembrie 2015 până în noiembrie 2016.


Potrivit datelor statistice, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna noiembrie 2016 a fost de 3386 lei şi cel net de 2469 lei.

Totodată, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016, a fost de 7378 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  2,1%, cu 0,1 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna noiembrie din anul 2015. Din numărul total al şomerilor 51,0% sunt femei şi 73,7% reprezintă muncitori.


Cererea e tot mai mare din partea companiilor

Firmele încep să-și găsească dn ce în ce mai greu angajați la nivelul județului.

„În perioada aceasta, în ultimii doi, trei ani cel puțin, a existat o creștere destul de mare a ceea ce însemană cerere pe piața forței de muncă, noi ca agenție de recrutare am văzut o creștere a cererilor din partea angajatorilor cu 50%,  sunt foarte multe oportunități care au apărut în ultimul anˮ, spunea, la sfârşitul anului trecut, pentru Monitorul de Cluj, Paladia Petrar, managing partner Integra HR.


Candidații și-au crescut pretențiile

Creșterea cererii din partea angajatorilor nu putea să nu producă modificări și în structura ofertei . Candidații știu că sunt o „marfă rarăˮ și plusează la capitolul pretenții.

„Noi observăm în ultimele luni, e chiar interesant fenomenul, pentru că au crescut cererile din partea angajatorilor și se caută foarte mulți oameni , începem să avem probleme cu mulți dinte candidați care nu mai vin la interviu, sau își pierd interesul, sau îi găsim foarte greu. S-a întâmplat lucrul acesta și chiar înainte să înceapă criza din 2008-2009, și atunci sesizam că așteptările angajaților sunt mult mai mari decât era nivelul de salarizare și îi găseam foarte greu pe cei buni, dar am văzut că există și din partea companiilor o tendință de creștere și sunt dispuse să ofere mai multˮ, explica specialistul în resurse umane.


Salariile angajaţilor români din corporaţii vor creşte anul acesta cu 5,7%

Angajaţii români din multinaţionale vor avea parte de creşteri salariale reale de 5,7% anul acesta, marcând astfel cel mai mare nivel de creştere de salarii din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari majorări de la nivel global, arată rezultatele unui studiu realizat de firma de consultanţă în management şi executive search Korn Ferry Hay Group, potrivit Ziarul Financiar.

În timp ce în România salariile vor creşte, în mod real, cu 5,7% anul acesta, în Polonia creşterea reală estimată este de 3,8%, în Cehia de 2,2%, în Ungaria de 2,9%, iar în Bulgaria de 4,7%. „Salariile din România cresc cu un ritm uşor mai mare decât în alte state din Europa Centrală şi de Est ca urmare a mai multor factori: economia a crescut mai rapid, iar nivelul salariilor este mai mic, mai ales pentru locurile de muncă care necesită calificare mai scăzută”, a explicat Harry Meintassis, Managing Partner al Korn Ferry Hay Group România, scrie Ziarul Financiar.