Economie

BCE: Plățile mobile prin intermediul numărului de telefon vor fi activate până în 2018

Banca Centrală Europeană(BCE) intenționează să lege numerele de telefon mobil la conturile bancare ale proprietarilor lor pentru a facilita transferurile bancare și a consolida piața de plăți din zona euro, potrivit rețelei Euractiv.

Cum ar fi ca efectuarea unei plăți să fie la fel de ușoară ca efectuarea unui apel telefonic? Dar dacă ai putea plăti unui prieten sau unei afaceri mici oriunde în UE, cu doar un smartphone și numărul de telefon al beneficiarului? Acest lucru ar trebui să fie posibil, cât mai devreme anul viitor.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat acest plan, botezat Eurosistem, vineri (6 ianuarie), la o conferință organizată de Banca Franței pe tema inovării tehnologice a plăților.


"Aliniat cu calendarul pentru punerea în aplicare a schemei de plată instantanee, Eurosistemul așteaptă lansarea unui serviciu de look-up standardizat, care permite plățile mobile de la persoană la persoană folosind numărul de telefon mobil al beneficiarului ca un proxy pentru IBAN [International Bank Account Number]. Acest serviciu ar trebui să fie lansat până la sfârșitul anului 2017 și nu ar trebui să fie limitat la nivel național IBAN ", a declarat Yves Mersch, membru al consiliului executiv al BCE.

Plățile mobile din agenda telefonică

Conform unei surse apropiate proiectului, ideea este de a forma un fel de director european pentru plăți mobile. Numărul de telefon mobil introdus ar redirecționa plățile către contul bancar la alegerea beneficiarului.


În cadrul sistemului propus, de la persoană la persoană, plățile mobile ar fi posibile, indiferent de țara europeană în care sunt deținute conturile bancare. Acest pas, înainte de toate, va fi deosebit de important pentru economia de partajare. De exemplu, un turist sau student european care închiriază o cameră la un individ nu ar mai fi obligat să plătească în numerar sau să treacă printr-o platformă ca și Airbnb.

PayPal tocmai a lansat un serviciu de transfer de bani de la persoană la persoană, folosind doar un număr de telefon mobil sau adresa de e-mail, care este gratuit pentru tranzacțiile în euro în cadrul SEE.


Compania din California Square, a cărui cititor de carduri este special adaptată la nevoile întreprinderilor mici și independenți, intenționează să-l lanseze în Europa, în cursul acestui an. Fondată de Jack Dorsey (Twitter), compania, evaluată la 5,3 miliarde de dolari pe Wall Street, a înființat o filială numită Squareup Europa în Regatul Unit vara trecută și face acum recrutări în Dublin.

Square Piața a devenit a patra rețea a  comercianților din SUA,pentru compania Visa, potrivit lui Bill Gajda, director al inovației și al parteneriatelor strategice Visa, care a fost, de asemenea, prezent la conferință.


Competitivitate și suveranitate în joc

Deci, pentru Europa, aceasta este o problemă reală de competitivitate și suveranitate. În același timp, BCE este îngrijorată de riscul fragmentării pieței europene în zone care folosesc diferite sisteme de plăți non-compatibile.

Eurosistem solicită furnizorilor de servicii de plată să se stabilească soluții de plată instant, până în noiembrie 2017. În prezent, plățile în zona IBAN durează o zi lucrătoare.


Pentru a accelera transferurile bancare, BCE a propus trecerea de la platforma europeană de plăți Target2, utilizată de către băncile centrale și comerciale, într-un sistem în timp real. Completarea transferurilor în aproximativ 25 de secunde ar însemna că băncile nu ar trebui să imobilizeze capital pentru a acționa ca o garanție.

O consultare publică a fost lansată luni (9 ianuarie).

"Europa nu trebuie să rămână în urma unor țări precum Marea Britanie, care a stabilit un sistem de plăți instant în 2008. Cu această piață integrată a plăților, UE va fi chiar înaintea Statelor Unite ", a spus Mersch.

Etichete: numar de telefon
Ultimele Stiri
abonare newsletter