Economie

Proprietar magazin din Cluj: Reducerea TVA cu 1% e o măsură populistă, nu câştigă nimeni nimic

Omul de afaceri nu a vrut ca numele să-i fie publicat în articol de frica unor controale de la Stat. Nu ar fi prima dată când gura “prea slobodă” i-ar fi adus amenzi.

Taxa pe valoare adăugată (TVA) a scăzut, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%. Agenţii economici au fost obligaţi să îşi actualizeze softurile caselor de marcat şi documentele de natură comercială, dar şi să acorde o atenţie sporită tranzacţiilor aflate în curs de desfăşurare la momentul reducerii taxei.

Reducerea taxei ar avea ca scop doar impresionarea populaţiei, în fapt, scumpirile prognozate la gaz, energie electrică şi apă făcând ca beneficiul net să fie nul pentru omul de rând, potrivit unui proprietar de magazin alimentar din Cluj. În plus, schimbarea, nesigură până în ultimul moment, le-a dat mari bătăi de cap agenţilor economici, chiar între sărbători.


“Ce câştigăm cu reducerea TVA+ului cu 1%... aproape nimic. Ne face o zăpăceală în soft-uri şi în contabilitate şi creşte volumul de lucru. Când toată lumea era în sărbătoare, toţi bugetarii erau în sărbătoare, noi făceam inventare pentru 1% şi modificări de soft şi de jurnale. Dau un 1% la TVA şi scumpesc energia electrică şi gazul şi apa. Nu aşa trebuie gândit. Spre exemplu, ceea ce propun eu, orice elev, student sau pensionar dacă vrea să lucreze până la un sfert de normă, 10 ore pe săptămână,să fie scutit de orice fel de impozit, ca să încrajeze ocuparea locurilor, să încurajeze tineri să-şi caute un job pentru bani de buzunar. La noi aşa se impozitează de parcă ar fi super performantă acea persoană şi atunci nu te mai interesează să o iei. Dacă la aceeaşi bani poţi lua un om bun, de ce să te chinui cu elevi şi studenţi şi pensionari. Şi atunci dăm ajutoare sociale, dăm pomeni electorale, descurajăm munca, noi prin legislaţie descurajăm! S-ar scoate la suprafaţă munca la negru, sunt contracte, totul e clar. La noi îl prindem pe unu şi îl epuizăm, iar restul...”, explică dezamăgit omul de afaceri din Cluj.

Cenzura funcţionează încă la Cluj

Afaceristul nu a dorit ca numele să îi fie publicat în articol de frica unor controale de la stat.


“Nu suportă nimeni să le spui ce gândeşti. Am mai avut ieşiri în presă şi m-am trezit cu mai multe controale soldate cu amenzi . Pentru modificări trebuia timp de implementare, pentru că toată lumea era în sărbătoare, şi oamenii noştri au concedii, iar eu nu am putut ţine magazinul închis pentru că sunt produse perisabile - lactate, mezeluri, pâine. Cu puţin timp înainte de Anul Nou nu era sigur că se schimbă TVA-ul sau se dă ordonanţă de anulare. Spre exemplu, a trebuit să modific casele de marcat şi nu aveam programul anunţat la primărie de vânzare, ne-au spus că trebuie să apelăm la firma de case, că ei nu lecrează în 31 decembrie, că doar în 2 ianuarie de la 9”, adaugă proprietarul de magazin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter