monitorulcj.ro Menu

Economie

Românii stau în câmpul muncii circa 33 de ani - Eurostat

Românii muncesc cu opt ani mai puţin decât suedezii, care sunt campionii Uniunii Europene la vechimea in muncă.

sursa foto adevarulfinanciar.ro

La noi, angajaţii lucrează, în medie, 33 de ani. E adevărat însă că tot la noi sunt mulţi cei care şi după ce ies la pensie îşi mai caută ceva de lucru, ca să aibă din ce trăi decent, scrie digi24,ro,

Mulţi români spun că ar renunţa la serviciu mult mai devreme de vârsta pensionării dacă situaţia financiară le-ar permite.

O mare problemă a retragerii din activitate sunt banii. Un pensionar din România primeşte, în medie, 200 de euro pe lună, de cinci ori mai puţin faţă de un francez.

În toate statele europene, bărbaţii rămân în câmpul muncii mai mult decât femeile. Asta se întâmplă şi în România.

În ultimii 10 ani, durata medie a vieţii profesionale a crescut mai rapid pentru bărbaţi decât pentru femei. Pentru domni, media s-a mărit cu aproape 2 ani faţă de 1 an în cazul doamnelor.

Statistica arată că românii lucrează puţin peste trei decenii. Vecinii unguri şi bulgari sunt destul de aproape de noi, cu o medie de circa 32 de ani. Extremele sunt suedezii, cu peste 41 de ani şi italienii - 30 de ani şi jumătate.

În România, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei. Sunt peste 5,2 milioane de pensionari. Alte state europene precum Suedia, Franţa şi Portugalia au vârste de pensionare de 67 de ani şi chiar peste această vârstă.


Etichete: munca romani