Economie

Sindicatele și patronatele nu au ajuns la un consens în privința salariului minim

Reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor au avut vineri o nouă rundă de discuții, în încercarea de a ajunge la un consens în privința momentului creșterii salariului minim și mai ales pentru valoarea acestuia în 2017.

Sindicatele și patronatele nu-au au reușit să ajungă la o variantă comună și au decis să meargă la reuniunea de luni a Consiliul Național Tripartit de Dialog Social cu "sume diferite", așteptând și o propunere din partea Guvernului.

"Ne-am reîntâlnit, s-au găsit câteva soluții, dar noi, sindicatele, și cei din partea patronală, nu ne-am întâlnit undeva la mijloc, așa că ne prezentăm cu două sume diferite în ședința de luni. Așteptăm să vedem și varianta Guvernului", a declarat Leonard Bărăscu, liderul Federației SANITAS.


Acesta a subliniat că relaționarea cu patronatele a scos în evidență o apropiere a discuțiilor, dar că este necesar un mecanism la crearea căruia să contribuie și "cineva de specialitate, economic, social".

"Această relaționare cu patronatele a scos în evidență o apropiere a discuțiilor și că este musai necesar un mecanism pe care să îl creăm noi, împreună, și cineva de specialitate, economic, social, și care să ne ajute în continuare. Altfel, nu cred că vom avea o sumă comună vreodată între patronate, care doresc să își maximizeze veniturile, și sindicate, care doresc să își maximizeze salariul minim de la care se pleacă, cu consecințe fiscale bune pentru stat, deoarece o să crească impozitul (...). Așteptăm ziua de luni, să vedem, mai ales că vor fi alegerile duminică, poate că luni nu vom vorbi de un alt Guvern, dar poate este unul care ne va lămuri în această privință", a precizat Leonard Bărăscu.


Întrebat dacă va mai avea loc vreo întâlnire între sindicate și patronate, Leonard Bărăscu a explicat că aplicarea legii trebuie să fie finalizată până pe 31 decembrie și că, dacă va fi nevoie, se vor mai întâlni.

"Urmează să ne mai vedem, dacă va fi cazul, vom mai vedea, pentru că această lege trebuie să fie dată până pe 31 (decembrie n.r). Sunt variante să înceapă de la 1 (ianuarie n.r) cu o sumă, sunt variante de la 1 mai, pentru că majorarea la 1.250 a fost făcută de la 1 mai. Și noi am zis că de la 1 mai am vrea altă sumă, pentru că sunt 4 luni complete, dacă stăm să o luăm așa", a adăugat liderul SANITAS.


În prima rundă de discuții, desfășurată în data de 7 decembrie, din cauza faptului că partea patronală nu a putut asuma un punct de vedere comun, partea sindicala a propus reluarea discuțiilor vineri, lăsând astfel timp părții patronale pentru a găsi o soluție comună, se precizează într-un comunicat al Blocului Național Sindical.

Reprezentanții BNS precizează că, în încercarea de a ajunge la un consens, partea sindicală și-a revizuit poziția exprimată inițial, respectiv 1.450 de la 1 ianuarie 2017, propunerea avansată vineri fiind de 1.400 lei, poziția părții sindicale fiind una comună.


"Deși la ședința anterioară s-a solicitat Guvernului ca în calitate de angajator să vină cu un punct de vedere exprimat în acest sens, reprezentanții Ministerului Muncii au informat că-și vor exprima punctul de vedere în cadrul ședinței de luni a CNTDS. Din informații obținute pe surse opțiunea Guvernului este ca salariul minim din 2017 să fie de 1350 lei. (...) părțile au decis închiderea discuțiilor fără a putea ajunge la un consens, urmând ca în ședința de luni a CNTDS fiecare parte să-și prezinte punctul de vedere, iar decizia finală va aparține Guvernului", se arată în comunicat.

Reprezentanții BNS subliniază că și în cazul în care cele două părți — patronate și sindicate — ar fi ajuns la un consens Guvernul și-a rezervat, încă din ședința anterioară a CNTDS, dreptul de a nu ține cont de această opțiune a partenerilor sociali.

Ultimele Stiri
abonare newsletter