Economie

Cât mai costă o afacere la mâna a doua în Cluj

Potenţialii cumpărători beneficiază de varietate dacă decid să-şi investească banii într-o afacere second hand, atât în privința prețului, cât și a domeniului de activitate.

Piaţă business-urilor second-hand este în momentul de față dominată de unități de alimentație publică, fie că e vorba de restaurante, pizerii sau cafenele, însă potenţialii cumpărători pot opta şi pentru oferte mai „exotice”, cum ar fi o curățătorie de perne, o stație de montaj instalații gaz pe autoturisme și pompa GPL, o firmă de transport sau o firmă de închiriere autovehicule.

Însă nu doar obiectul de activitate al afacerilor este diversificat, ci şi oferta de preţuri. Astfel, dacă până acum majoritatea afacerilor la cheie scoase la vânzare aveau preţuri în euro care nu depăşeau cinci cifre, acum, de pe „tarabă” nu lipsesc business-uri de ordinul milioanelor de euro.


Cumpărătorii pot investi minim 2500 de euro, dacă aleg un „magazin cu articole de copii, de tip consignție, cu un contract de închiriere avantajos, cu stocul de marfă și casa de marcatˮ.

În oferta superioară de preț se află hotelul Alpin Băișoara ***„situat la o altitudine de 1385 m, în centrul staţiunii climaterice Muntele Băişorii, la o distanţă de 90 m faţă de pârtia de schi Alpin Băişoara, omologat la categoria medieˮ. Proprietarul cere 1.800.000 de euro pentru tranzacție și justifică suma prin faptul că suprafața totală construită este de 3070 mp, suprafața terenului de 3070 mp, iar hotelul dispune de 110 locuri de cazare în camere cu 2 locuri (twin sau double), iar complexul turistic este deservit de un restaurant clasificat la 3***, sala de conferinte, bar de zi, terasă, sală de billiard și tenis de masă.


„Grilă de preţuri” medii

Pentru un studio de bronzare situat „în zona bunăˮ, cu o suprafață utilă de 70 mp, toate utilitatile incluse se cere 17.000 euro negociabil.

10.000 de euro cere proprietarul pentru o patiserie-simigerie, „dotată complet cu toate autorizațiile la zi, zonă centrală, vad bun și chirie micăˮ.


O florărie în funcțiune costă 15.000 de euro. Vânzătorul promite „vad comercial foarte bunˮ.

Nu toate afacerile sunt scoase la vânzare de bunăvoie

Printre posibilităţile de achiziţie se numără şi oferte venite de la lichidatori judiciari, după ce firmele scoase la vânzare au intrat în insolvenţă sau faliment. Aproape 5,6 milioane de euro se cer pentru fabrica de hârtie Someș S.A. din Dej. Proprietatea industrială are „o capacitate de producție de cca. 50.000 tone hârtie pe an, ocupând o suprafață de cca. 40 hectare de teren,ˮ Productia de hârtie a fost sistată în 2010. În momentul de fata societatea este în procedură de faliment, activele acesteia aflându-se în conservare.


Aceeaşi soartă are şi o fabrică de procesat carnea din Cluj. Proprietatea se vinde pentru un preţ de pornire de aproape 380.000 de euro. Societatea dispune de un depozit frigorific care păstrează marfa congelată la temperatura de -18 C. Celelalte două clădiri comunică printr-un gang (tunel) pe unde se introduce marfa refrigerată. În a treia clădire se găsesc sălile de ambalare, marfa congelată și refrigerată, depozitare marfă refrigerată, tunel frigorific (congelare rapida -35 C) și sala de tranșare carne refrigerată.ˮ, se arată în anunț.

Ultimele Stiri
abonare newsletter