Economie

Mai e valabil că bărbații sunt plătiți mai bine decât femeile?

Diferențele salariale nu sunt foarte mari, potrivit specialiștilor HR, iar piața se deschide din ce în ce mai mult.

Salariile nu diferă în funcție de sexe doar efectiv, pe statul de plată, dar și la nivel de așteptări, potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare eJobs.

Diferențele nu mai apar dacă vorbim de aceeși funcție, ci vin din faptul că bărbații lucrează în domenii mai bine plătite, spun specialiștii.


 "În momentul de față nu cred ca există diferențe salariale foarte mari, doar că bărbații pot accesa unele poziții mai des ocupate de sexul masculin. Cum ar fi poziții în inginerie și producție, vânzări, zona tehnică care oricum e mai bine platită. Diferențele în așteptări pot exista, dacă ne gândim la poziții diferite. Dar dacă discutam de aceeași pozitie, în cadrul aceleași companii nu cred ca există diferență pe considerentul acesta”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Alexandra Sendruc, consultant Integra HR.

Factorul încredere dezechilibrează balanța

Diferența tinde, însă, să fie din ce în ce mai mică, pe măsură ce rolurile se egalizează și în viața de zi cu zi între sexe. Astfel, în majoritatea cazurilor nu doar bărbații aduc bani în familie, de multe ori sunt chiar depășiți la capitolul venituri de femei și încep să devină din ce în ce mai implicați și în treburile casnice, rezultatul - și încrederea femeii crește.


„Mai exista un aspect psihologic si social, acela că bărbații au mai multă încredere în ei și multă vreme au fost cei care au susținut familia, iar din acest considerent pot exista diferențe. Insă la nivel de oportunități, piața se deschide din ce în ce mai mult, iar femeile ajung în poziții care până acum câțiva zeci de ani erau accesibile doar sexului masculin", adaugă specialistul HR.

Și așteptările salariale diferă

Bărbații români cu vârste între 45 și 54 de ani au cele mai mari așteptări salariale atunci când vine vorba despre angajare, cu un cuantum net de 4.146 de lei pe lună, în timp ce femeile cu vârste între 55 și 65 de ani se mulțumesc cu un salariu lunar de 3.853 de lei, arată rezultatele unei cercetări de specialitate


În privința salariului minim net, studiul eJobs România arată că femeile ar accepta, dacă ar obține locul de muncă dorit, o remunerație de 2.311 lei/lună, cu peste 500 de lei mai puțin decât bărbații, care ar dori să câștige 2.880 de lei.

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, că pe intervalul de vârstă 18 — 24 de ani există cele mai mici așteptări salariale nete, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Astfel, bărbații încadrați la această categorie de vârstă se așteaptă să primească 2.153 de lei net pe lună pentru jobul dorit, în timp ce


În ceea ce privește cadrul general al pieței muncii, candidații între 18 și 24 de ani ar accepta să lucreze pentru un salariu minim lunar net de 1.548 de lei, în vreme ce tinerii între 25 și 34 de ani s-ar mulțumi cu minimum 2.519 lei net. Pe de altă parte, cei între 45 și 65 de ani ar accepta o remunerație lunară netă de peste 3.000 de lei.

Conform eJobs, românii cu cele mai mari așteptări salariale își doresc joburi în domenii ca: Import-Export (4.944 de lei), Management/Consultanță (4.694 de lei) și Arhitectură/Design/Proiectare (4.315 lei). La polul opus, cele mai modeste așteptări salariale se întâlnesc în sectoarele de activitate: Secretariat/Administrativ (2.225 de lei), Media/Jurnalism (2.283 de lei) și Relații Publice (2.450 de lei).


Diferență efectivă de 9%

Femeile din România au salarii cu 9,1% mai mici decât bărbații, țara noastră fiind totuși pe locul 9 în Europa din punctul de vedere al diferenței salariale între sexe.

În Europa, femeile au în medie salarii anuale cu 16,68% mai mici decât ale bărbaților, echivalentul a circa două luni de muncă neplătită, conform unei cercetări realizate de compania Expert Market.

Cele mai mici diferențe procentuale între salariile femeilor și ale bărbaților se înregistrează în Slovenia (3,2%), Malta (5,1%) și Polonia (6,4%). România se afla pe locul nouă, cu 9,10%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter