Economie

Salariile mici nu sunt principalul motiv pentru care medicii clujeni vor să lucreze în străinătate

Companiile de recrutare spun că bătaia pe posturile din străinătate a fost dată în perioada 2010-2013, acum nu mai prea are cine să plece.

Medicii nu se mai înghesuie să plece din străinătate, studenții sunt cei care arată mai mult interes pentru astfel de oportunități. Situația este explicată de firmele de recrutare prin faptul că „valul migratorˮ a trecut deja și au rămas destul de puțini cei care vor să plece și nu au făcut-o deja.

Contrar ideii popularizate în ultimii ani, conform căreia veniturile scăzute ar fi principalul motiv de părăsire a sistemul de sănătate din România, personalul medical pare a avea alte motive, potrivit specialiștilor HR.


„Medicii sunt dezamăgiți de sistemul medical – bază materială, sistem de protecție socială, respect față de oameni, care sunt nevoiți să aștepte la cozi interminabile, salariu, dar nu venitul e cel care îi determină să plece. Majoritatea își întregesc veniturile și în România, iar scăzând din salariul din străinătate cheltuielile mult mai mari pe care le au ajung să nu câștige efectiv mai mulți bani decât la noi. În Norvegia un medic e plătit la fel de bine ca un prim-ministru, dar și costurile sunt pe măsurăˮ, spune Alina Oncică, psiholog Paragona, companie care recrutează medici pentru Scandinavia și Marea Britanie.

Studenții, îndemnați chiar de profesori să plece

Mădălina.S. este studentă în ultimul an la Medicină la Cluj-Napoca caută oferte pentru rezidențiat, în cazul în care nu va fi admisă la specializarea pe care și-o dorește la noi în țară. Ea spune că nu a învățat tot ce avea nevoie până acum, învățământul de la noi fiind orientat înspre teorie, nu înspre practică. „La noi absolut toate manevrele le face asistentul, poți să termini și să nu știi să pui o branulă. Dacă nu o să am de la cine să învăț o să plec, vreau să am încredere în mine și în ceea ce fac. Chiar profesorii ne spun să plecăm că nu o să se schimbe nimic, să nu facem aceeași greșeală ca și ei, care au rămas și au acum familii aici și nu mai pot să plece chiar dacă le-ar surâde ideeaˮ, a declarat pentru Monitorul de Cluj, studenta.


Străinii sunt mulțumiți de condițiile de la noi

Admiterea mult mai facilă la Facultatea de Medicină de la noi, durata mai scurtă a studiilor, dar și faptul că majoritate informațiilor pe care le-a găsit pe internet despre Cluj erau pozitive, l-au determinat pe Mark Mivgelmann, din Germania, să studieze medicina la Cluj, alegere care a fost una inspirată în opinia lui.

„Eu exclud să rămân în România după terminarea studiilor. Este păcat totuși că așa de mulți medici pleacă de aici, sistemul de educație este bun, am învățat foarte mult până acum. Am colegi din toate zonele, Marea Britanie, Canada, colectivul este unul foarte okˮ, a declarat studentul. 


Cu ce oferte sunt momiți medicii?

Companiile de recrutare oferă posturi atât în țara noastră, cât și în țări precum Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia sau Danemarca.

Salariile promise de recrutorii încep de la 3000 de euro net, pentru un medic specialist și pot ajunge până la 13.000 de euro pe lună, în funcție de experiență și specializare. Doctorilor li se promit și alte facilități, cum sunt cursurile de limbă străină gratuite, ajutor în găsirea unei locuințe, obținerea Vizei și a permisului de ședere, dar și ajutor în relocarea întregii familii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter