Economie

Noi reguli pentru înmormântare. Se scumpeşte „somnul de veci”?

Guvernul a avizat noi reguli pentru înmormântări şi pentru firmele de pompe funebre. Noile reguli vor fi aplicate de la sfârşitul lunii noiembrie. Schimbările, spun cei care lucrează în domeniul pompelor funebre, deservesc anumite interese financiare ale unor persoane. Va creşte preţul unei înmormântări?

Înmormântarea unei persoane ar putea să fie mai scumpă, asta după ce Guvernul României a anunţat noi reguli pentru înmormântări. Sursa foto: www.tv8.mn Înmormântarea unei persoane ar putea să fie mai scumpă, asta după ce Guvernul României a anunţat noi reguli pentru înmormântări. Sursa foto: www.tv8.mn

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. Cotizația va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de înmormântare, informează profit.ro.

Guvernul s-a gândit și la cerințele minime de securitate și sănătate pentru lucrătorii firmelor de pompe funebre, astfel că îi va obliga pe angajatori să aibă în schema de personal cel puțin 3 salariați cu atribuții în transportul decedatului. Numărul fix de 3 angajați a fost calculat de guvernanți pornindu-se de la ideea că pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani ar trebui ridicată și purtată frecventă de către fiecare transportator, prin împărțirea sarcinii, o greutate de maximum 30 de kilograme. Ținând cont că greutatea medie a unui adult este de 70 de kilograme, iar a unui sicriu este de 30 kilograme, rezultă un număr de 3 angajați necesari pentru efectuarea transportului decedaților, a fost calculul Guvernului.


Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, iar o brățară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor și responsabilizarea acesteia.

Constatând că în registrul de clasificare a ocupațiilor din România există două ocupații care conferă competența realizării îmbălsămărilor, respectiv cea de autopsier și cea de îmbălsămător, dar că formarea pentru ocupația de îmbălsămător nu a fost reglementată și nici pusă în practică, la momentul actual nefiind un standard ocupațional și un program de formare pentru ocupația de îmbălsămător, Guvernul îi va obliga pe autopsierii formați până în prezent să își completeze pregătirea într-un anumit interval.


Din acest motiv, prestatorii de servicii funerare vor fi avizați de consiliile locale din punct de vedere atât al capacității financiare, cât și profesionale.

În spitale și în cimitire va fi interzisă orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare.


Părerile, pro şi contra

Cei care lucrează în domeniul pompelor funebre susţin că oamenii nu trebuie să se sperie pentru că preţurile nu vor exploda. Potrivit acestora, cel mai mult vor fi „încurcaţi” afaceriştii mici de pe piaţă.

“Preţurile la înmormântări nu o să crească. În mod normal orice firmă trebuie să aibă patru angajaţi. Mai sunt care au şi numai doi, iar garantarea propusă mie unul mi se pare normală. Firma nu poate să-şi bată joc de cineva care are cel mai mare necaz în viaţă. Totul trebuie să fie la un anumit standard şi la o anumită responsabilitate”, a spus Ionescu Dan, patronul unei firme de pompe funebre şi care lucreză de şase ani în domeniu.


Pe de altă parte, spune un alt patron, nimeni nu i-a anunţat cu privire la modul în care legea va fi pusă în aplicare.

“O parte din noile reguli sunt bune, unele sunt aberaţii. Nu avem acces la date. Ei vor ca noi să luăm brăţări, dar nu specifică de unde să le luăm. De exeplu ei vor ca noi să nu mai facem la domiciliul  îmbălsămări  şi să nu mergem cu asistent îmbălsămător cu care avem o colaborare, ci să-I angajăm noi. Unele firme nu au atâtea comenzi şi nu-şi permit. Unele au patru cazuri pe lună, în timp ce altele au treizeci sau patruzeci pe lună. Iarăşi ce mi se pare în neregulă este fondul de garantare. Noi cu clientul avem o discuţie şi facem un contract în prealabil cu serviciile pe care i le oferim cu care este sau nu de acord. Faci un fond de garantare raportat undeva la Ministerul Sănătăţii, dar şi Ministerul Sănătăţii să ne sprijine cumva în acest sens. Legea asta îmi cere o grămadă de lucruri. Eu sunt de acord cu un fond de garantare. Fiecare firmă să cotizeze şi cu un singur ajutor şi tot este ceva. Dar să mă ajute şi pe mine Ministerul Sănătăţii când îi bat la uşă şi îl întreb ceva. Aş vrea să cumpăr în rate anumite ustensile, nu să-mi închidă ministerul uşa în faţă. Eu brăţările acestea de unde le cumpăr? Nu ne-a spus nimeni. Ne încurcă foarte mult pe noi, cei care lucrăm în acest domeniu. Dacă te duci la o familie şi pentru o îmbălsămare în loc de 200 de lei îi ceri 2000 de lei o să ţină lumea mortul în casă. O măsură bună este faptul că firmele sunt obligate să transporte mortul cu maşina şi este interzis cu căruţa. Cine a propus o astfel de lege stă pe un sac de bani. Are cimitir particular, este de la Ploieşti. Cocoş îl cheamă şi este administrator de cimitir”, a explicat Stoica Gheorghe, patronul unei firme de pompe funebre.


Alţi patroni de firme de pompe funebre laudă noile reguli şi spun că în acest fel escrocii n-ar mai avea şanse să activeze pe piaţă.

 “Cu legea asta şi cu altele date pe lângă poate se face mai bine activitatea din acest domeniu şi n-o să mai fie atâtea firme fantomă şi atâţia escroci. Astfel acest domeniu al pompelor funebre s-ar mai curăţa”, a spus Liliana Radu, patronul unei firme de pompe funebre.

Preţuri în momentul de faţă în domeniul pompelor funebre în Cluj

Îmbrăcat, îmbălsămat şi transport – 300 de lei

Sicriul – de la 700 la 2000 de lei

Colacii mici– 1,50 bucata

Colacul mare – 2 lei

Prosopul – 1 leu

Groapă şi capelă: aproximativ 700 de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter