monitorulcj.ro Menu
Economie

Majorări de salarii mai rapide la stat. Diferenţa dintre bugetari şi privaţi s-a adâncit

Câştigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, în perioada august 2015 - august 2016, cu 23,6%, de două ori mai repede decât salariile din sectorul privat, care au avansat cu 12,4% în aceeaşi perioadă, potrivit unui studiu realizat de o bancă.

Majorări de salarii mai rapide la stat. Diferenţa dintre bugetari şi privaţi s-a adâncit

“Cauza principală a acestei accelerări a fost majorarea salariilor din sectorul public (cea mai mare în sectorul sănătăţii), urcând rata de creştere la 23,6%, cu 4 puncte procentuale peste nivelul din iulie”, se arată în raportul băncii. Analiştii se aşteaptă la o creştere suplimentară a salariilor din sectorul public. “Politicienii au tendinţa de a fi mai generoşi în perioada alegerilor, iar sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii de la stat sunt conştienţi de acest lucru. Astfel, este probabil ca salariile din sectorul public să crească şi mai mult”, arată raportul menţionat, citat de digi24.ro. În schimb, creşterile salariale din sectorul priivat au fost mult mai moderate, avansul mediu din ultimul an fiind de 12,4% în perioada august 2015-august 2016, faţă de 10,7% în intervalul iulie 2015-iulie 2016. 


De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

În urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic.

În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.