Economie

Piaţa chiriilor, verificată de ANAF. Cum văd proprietarii de apartamente din Cluj măsura?

Contractele de închiriere sunt noua țintă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ANAF va începe o campanie de informare a proprietarilor care au locuinţe date în chirie și, apoi, va efectua controale și va aplica sancțiuni. “30 de euro? 50 de euro? Pentru această sumă nu merită să rişti atât de mult”, spune proprietarul unui apartament.

Zona chiriilor a devenit o prioritate pentru Fisc după ce a constatat că declararea unor sume modice "este un fenomen" și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate.

"În cazul chiriilor, primul pas este că am pus la punct o campanie de informare și vrem să pornim prin a discuta cu administratori de bloc, în blocurile mai mari unde știm că există zone sensibile, să informăm proprietarii. Până la urmă, dacă vrem conformare voluntară din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să îi informăm și să știe la ce să se aștepte în caz că nu declară. Pasul doi este să mergem în control și să îi sancționăm", a explicat președintele Fiscului, Dragoș Doroș. "Noi nu putem să spunem că nu controlăm proprietarii, dar nu a fost un focus pentru noi. În momentul acesta, proprietarii care obțin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control. Încheierea unor contracte de închiriere pe sume modice este un fenomen", a spus Dragoș Doroș.


În ultimii ani au existat contracte declarate la Fisc ca fiind încheiate pentru un leu sau câțiva lei, potrivit informaţiilor profit.ro. Proprietarii pot să declare orice sumă doresc, pentru că nu există o valoare minimă ca în cazul proprietăților vândute. Pentru chiriile obținute, proprietarii au obligația să le declare la Fisc și să achite un impozit de 16%, precum și contribuția de sănătate (CASS).

Nu faci avere dacă nu declari

Cluj-Napoca este oraşul unde sunt cele mai mari chirii din ţară. Proprietarii de apartamente date în chirie în Cluj-Napoca văd cu ochi buni măsura ANAF-ului. Aceştia susţin că oricum nu faci avere din câţiva zeci de euro pe care nu-i declari în acte, iar riscul de a fi prins, şi în momentul de faţă, fără o campanie a ANAF-ului, este mare.


“Este foarte corect să-i verifice şi mi se pare o măsură foarte bună. Dacă eu plătesc să plătească şi ceilalţi”, a precizat I. Miron, administratorul unui bloc de cartier.

“Vă spun sincer că eu declar cât iau. Nu vreau să am probleme. Aşa este cel mai bine. Cât poţi să pui de o parte dacă nu declari la un apartament? 30 de euro? 50 de euro? Pentru această sumă nu merită să rişti atât de mult. Cel mai bine este să declari astfel încât să n-ai probleme, nici cu legea, nici cu chiriaşii”, ne-a declarat Andrei M., un proprietar de apartamente care le oferă spre închiriere.


Piaţa chiriilor în Cluj

În cartierul clujean Mărăști o garsonieră mobilată, de 22 de metri pătrați utili, este disponibilă spre închiriere la un preț de 200 de euro pe lună, arată datele oferite de o agenţie de imobiliare.

În Mănăștur, pe de altă parte, o locuință bicamerală are un preț cerut de 250 de euro pe lună – aceasta dispune de o suprafață utilă de 45 de metri pătrați, este mobilată și utilată (dotată inclusiv cu centrală termică) și se află la etajul patru (din zece).


În zona Baciului, proprietarul unui apartament cu trei camere în bloc nou (construcție 2010) solicită o sumă de 300 de euro pe lună; imobilul este situat la etajul trei (din trei), are 60 de metri pătrați utili și este utilat și mobilat modern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter