Economie

Doar 53 de lei pe lună pentru haine. Cât de bine se îmbracă clujenii?

Potrivit unui studiu românii alocă 53 de lei pe lună pentru haine. Ce ne putem lua cu aceşti bani? Un tricou? Un maiou? De o pereche de blugi cu greu poate fi vorba…În aceste condiţii se ridică următoarea întrebare: cât de bine se îmbracă clujenii în contextul în care mall-urile clujene sunt pline weekend de weekend?

Deşi românii au salarii mici, când vine vorba de haine şi băutură aceştia nu se zgârcesc. Datele arată că ne place să cumpărăm haine şi să bem mult alcool. Ba mai mult, pentru a face economie o parte din persoanele în vârstă îşi peticesc şosetele pentru a face economie. Dacă ar fi puţin mai atenţi, clujenii ar putea chiar să se îmbrace mult mai bine cu bani puţini, crede o bloggeriţă de fashion din Cluj.

O gospodărie a cheltuit, în medie, 53,73 de lei lunar pentru îmbrăcăminte și 43,21 de lei pentru încălțăminte, în anul 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, pentru confecții s-au cheltuit 37,97 de lei, pentru tricotaje — 9,22 de lei, iar pentru ciorapi și șosete — 4,86 de lei. Pentru îmbrăcăminte, cea mai mare sumă a fost consumată de gospodăriile de salariați, respectiv 82,69 de lei lunar, la polul opus situându-se gospodăriile de șomeri cu 25,38 de lei. Publicația INS arată că pentru articole textile de uz gospodăresc, o gospodărie a cheltuit, în medie, 7,06 de lei lunar în anul 2015.


Bătrânii fac economie

Comercianţii susţin că printre cei mai des întâlniţi clienţi, spre exemplu la şosete, sunt tinerii. Oamenii în vârstă obişnuiesc să-şi „cârpească” şosetele pentru a face economie.

“Vara nu se vând şosete aproape deloc. În sezonul de iarnă, primăvară şi toamnă se vând foarte bine. Vara umblă lumea mai mult în sandale. Cei mai mulţi clienţi la şosete sunt tineri. Ei le aruncă, nu le prea spală. Cei în vârstă, pe de altă parte, le spală şi le mai cârpesc – cum au învăţat pe vremea lui Ceauşescu. Sunt tineri sau studenţi care stau singuri şi nu le spală: le poartă şi le aruncă imediat”, a declarat comercianta Maria C.


Românii, curaţi şi bine îmbrăcaţi

Pe de altă parte, economistul Iosif Pop susţine că datele oferite de Institutul Naţional de Statistică relevă cultura românilor: sunt persoane curate şi bine îmbrăcate. Iosif Pop trage însă un semnal de alarmă: românii dau bani mulţi pe băutură şi ţigări. România se clasează pe locul cinci într-un clasament al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în ceea ce priveşte consumul anual de alcool.

“Chiar dacă românii au în general salarii mici, nu toată lumea, dar au majoritatea salarii mici comparativ cu ceea ce este nivel de salarizare în ţările Uniunii Europene, ei nu renunţă la a se îmbrăca şi a arăta bine. Ceea ce este o caracteristică a culturii românului care-i place să fie curat şi bine îmbrăcat, chiar dacă sărăcia îl înconjoară cu răutate şi agresivitate. Asta nu ne face altceva decât  să-mi confirme faptul că românii în general sunt bine îmbrăcaţi. Ceea ce mi s-a părut mai puţin atractiv ca şi concluzie în statistica prezentată este că românii dau încă bani mulţi pe ţigări şi băutură. Asta nu este prioritatea nici culturală şi nici socială”, a spus economistul Iosif Pop.


Clujenii se îmbracă bine

Sandra Bendre are un blog şi scrie despre modă. Tânăra este de părere că locuitorii Clujului se îmbracă bine în comparaţie cu alţi români, însă uită să investească în piese esenţiale şi nu respectă regulile de bun simţ estetic.

“Sumele cheltuite mi se par dezechilibrate. Eu cheltui marea majoritate a bugetului pe pantofi mai mult decât pe haine. Clujenii se îmbracă bine, doar că nu înţeleg să investească în primul rând în piese vestimentare care sunt în tendinţe în sezonul respectiv, acum vorbim despre sezonul cald, şi uită să investească în piese esenţiale. Clujenii mi se pare că se îmbracă mai bine decât restul persoanelor din alte oraşe ale României pentru că este un oraş mai dezvoltat. Au mai multe opţiuni. Sunt şi greşeli pe care le văd. Chiar astăzi am văzut o domnişoară care purta o pereche de pantaloni scurţi albi, afară era cald, şi purta dressuri negre. Sunt evidente greşeli vestimentare pentru că nu se informează. Sunt anumite reguli de bun simţ estetic”, a spus bloggeriţa de fashion Sandra Bendre.


Sandra le recomandă oamenilor să-şi achiziţioneze piese vestimentare de bază, cum ar fi de exemplu blugii şi cămăşile, iar abia apoi să-şi cumpere alte produse.

“Vorbim de piese de bază care ar trebui să le aibă fiecare dintre noi. Sunt câteva piese esenţiale în care ar trebui să investim şi să ţinem cont indiferent de sezon, iar în jurul acestor lor să ne construim întreaga garderobă. Piesele de bază sunt cămăşile albe, o geacă de piele, o pereche de blugi care în primul rând să ne vină bine şi să nu fie cu o măsură mai mică sau mai mare pentru că vom reduce din greutate sau ne vom îngrăşa. Dacă mai vorbim de piese de bază cred că fiecare femeie trebuie să aibă o pereche de pantofi de culoare roşie sau neagră, o rochie neagră, o geantă de calitate şi o pereche de ochelari de soare. Astfel de piese nu se demodează niciodată. Multe persoane îşi cheltuie bugetul pe piese care sunt acum la reducere cu un număr mai mic sau mai mare în loc să-l investească în piese durabile şi de calitate. Bugetul trebuie să-l stabilim în funcţie de piesele vestimentare şi în funcţie de ele să ne achiziţionăm garderoba”, a declarat bloggeriţa de fashion Sandra Bendre.

abonare newsletter