Economie

Statisticile SĂRĂCIEI: După 25 de ani, românii se întorc la televizoarele alb-negru

Mai ales la țară, tot mai multe televizoare color sunt înlocuite de strămoașele lor alb-negru din precambrianul tehnologiei TV. 26 români, dintr-o mie, văd știrile la acestea!

sursa foto: captură foto Youtube.com sursa foto: captură foto Youtube.com

Oricât ar părea de paradoxal, în plină epocă a smartphone-urilor și a televiziunii digitale și wireless, numărul televizoarelor alb-negru de la noi din țară a crescut! Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică (INS), în România, procentul televizoarelor alb-negru prezente în casele românilor a crescut de la 1,2 la suta de gospodării, în 2014, la 1,4, în 2015, informează evz.ro.

Cele mai multe astfel de „agregate” sunt prezente și în creștere, conform INS, în casele țăranilor, respectiv 2,6 televizoare alb-negru, în creștere de la 2,2, la suta de gospodării. Iar aproape două astfel de televizoare, 1,9 la o sută de locuințe, se regăsesc și în casele pensionarilor, fie ei de la țară sau de la oraș. Cel mai probabil, oamenii au apelat din nou la anticele televizoare, pe care nu le-au aruncat, ci le-au depozitat prin poduri sau magazii, pentru că n-au avut bani să le repare pe cele color, mai noi, dar nu la fel de rezistente.


Mașini de spălat mai puține și combine frigorifice mai multe

O altă anomalie sesizată de analiza INS este prezența, în continuare, a mașinilor de spălat neautomate, în gospodăriile românești, 10,9 la 100 de case, în 2015. Cel puțin aici există un semn că progresul învinge, în sensul că în 2014 erau 12,7 la 100 de gospodării. Iar la frigidere stăm și mai prost. Dacă, în 2014, 55,5% dintre familiile de români aveau unde să-și țină alimentele la rece, în 2014 au rămas doar 53,6. Numai la combinele frigorifice s-a înregistrat un progres vizibil, de la 47,5 la 49,4 din 100 de gospodării.

Eterna latrină din fundul curții

Mai puțin de jumătate din români sunt conectați la canalizare, evoluția în cei aproape zece ani de la aderarea la UE fiind relativ nesemnificativă. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015, un număr de 9.471.584 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 47,7% din populaţia rezidentă a României. Restul, adică 52,3% din populație, au latrina în fundul curții.


În regiunea Centru – adică în şase judeţe din sudul şi estul Transilvaniei, 57,2% dintre locuitori trăiesc în locuinţe cu canalizare, în timp ce în regiunea Vest, în patru judeţe din vestul ţării, procentul este de 54%. Acest clasament este neschimbat în ultimii zece ani.

Potrivit statisticilor europene, România rămâne țara cu cele mai multe WCuri în fundul curții. Ultimele date Eurostat arată că și Bulgaria stă mai bine la acest capitol, având puțin peste jumătate din gospodării (54,5%) conectate la rețelele de colectare a apelor uzate.


Economii la apă și căldură

Este interesant că, potrivit INS, în 2015 a scăzut substanțial și apa potabilă distribuită populației. Astfel, cantitatea de apă potabilă distribuită consumatorilor din toată ţara s-a cifrat, la sfârşitul anului 2015, la peste 744 milioane metri cubi (MC), cu 251,48 milioane metri cubi mai puţin faţă de anul 2014, adică o scădere de circa 25%! Consumul de apă pentru uz casnic s-a redus cu circa 18%, de la 684 milioane metri cubi la 561 milioane. Și distribuția de energie termică a scăzut, în 2015 față de 2014, cu circa 20%, iar în trei reședințe de județ - Piatra Neamț, Reșița și Zalău – distribuția centralizată de energie termică a încetat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter