Economie

O tânără de 19 ani face la Cluj ceea ce nu poate statul: accelerator de startup-uri în licee

Antreprenoriatul e unul dintre cuvintele cele mai la modă în ultima vreme. E promovat printre tineri, dar momentul esenţial este de multe ori în liceu. Mara Şteiu, o tânără din Gherla, a dezvoltat un program prin care îi învaţă pe liceeni tainele afacerilor – iXperiment.

Mara Şteiu are 19 ani, dar antreprenoriatul a început pentru ea de la 17 ani, când a participat la Startup Pirates, împinsă de la spate de mama ei, profesoară de matematică. După o experienţă într-un startup care construieşte un joc educaţional de antreprenoriat, a ales drumul propriu, prin organizarea unui accelerator de afaceri pentru liceeni. După terminarea liceului, tânăra din Gherla a fost admisă la Babson College, dar a decis să-şi ia un an de pauză, aşa-numitul gap year.

iXperiment e un accelerator pentru liceeni, organizat de bibliotexa judeţeană din Cluj-Napoca, unde participă mai multe echipe formate din elevi.


Cum funcţionează iXperiment

Programul pentru liceeni a fost început anul acesta de Mara, după ce a decis să-şi ia un an sabatic până la începerea facultăţii. A vrut să înceapă educaţia din timpul liceului pentru că există deja programe concentrate în jurul studenţilor.

“Majoritatea activităţilor de antreprenoriat sunt adresate studenţilor. Elevii ar trebui să ştie că antreprenoriatul este o opţiune şi să guste din experienţa asta, inclusiv din etapele lansării unui startup”, explică Şteiu pentru start-up.ro.


A lansat iXperiment în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi şi cu ajutorul unui mentor din Statele Unite. A construit singură conceptul, a strâns banii de la sponsori, iar conţinutul l-a făcut alături de George Deriso de la Unreasonable Institue, mentorul său.

iXperiment se desfăşoară din februarie în Cluj-Napoca, iar finalul va avea loc pe 28 mai. E construit pe patru capitole importante: iDeate, iNnovate, iNitiate şi iTerate, faze ale construcţiei unui produs. În primă fază, iDeate a însemnat o introducere în antreprenoriat şi au fost selectate şapte startup-uri care să continue să-şi construiască produsele gândite. La iNnovate liceenilor li s-a explicat conceptual de inovaţie şi au fost create MVP-uri pentru testarea pieţei. iNitiate e etapa programului care oferă noţiuni de money management, modele de monetizare şi alte ponturi de vânzări. În etapa de iTerate, care va avea loc pe 13 mai, liceeni vor ajunge în momentul în care învaţă să pitchuiască, să facă marketing şi să găsească investitori, pentru a se pregăti de piaţă.


“Fiecare echipă are câte un mentor care-i ajută cu tema discutată: Dragoş Petrescu, Radu Georgescu, Camelia Şucu sau Dan Pitic sunt unii dintre mentori”, explică Şteiu. Media de vârstă a participanţilor este de 16-19 ani, iar întâlnirile lor au loc în Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj care-I susţine pe tinerii antreprenori.

După iXperiment

Mara Şteiu va lucre anul acesta la iXperiment dar după această primă ediţie vrea ca programul să continue chiar dacă ea va pleca la facultate. A fost acceptată la Babson University în Boston.


Momentan, s-a ocupat de premiile pe care le primesc participanţii în cadrul Best Youth Startup de pe 28 mai. “Fondatorul startup-ului câşigător va primi o bursă de 5000 de dolari pentru a participa la Watson University din Boulder, Colorado. E un accelerator de 4-6 luni care tratează etapele ulterioare celor pe care le explicăm la iXperiment”, explică Mara Şteiu.

“După anul acesta vreau să mă duc la Babson. Aş vrea ca iXperiment să continue şi în anii viitori. Acum încerc să găsesc oameni care să continue mişcarea aceasta, iar eu să ajut cu resurse umane şi poate chiar financiar din Statele Unite”, a spus Şteiu.


Liceeni, faţă în faţă cu antreprenoriatul

Mara a avut ocazia să treacă prin experienţa celor din iXperiment. A început antreprenoriatul la 17 ani, iar până anul trecut a fost implicată în dezvoltarea unui produs educaţional sub forma unui joc. Tinerii vin cu multe preconcepţii privind antreprenoriatul. După cum spunea şi Radu Georgescu în interviul acordat start-up.ro, de multe ori cei mici consider că banii sunt răi.

“Îşi pun multe întrebări. Se gândesc încontinuu şi nu fac. Am avut şi eu problema asta. E bine să îţi cunoşti riscurile, să fii calculat, dar trebuie să găseşti un balans între gândire şi execuţie. De asemenea, vor să li se spună cum să facă, aşa cum e la şcoală”, povesteşte Mara.

“La şcoală lucrurile sunt destul de clare: faci asta şi primeşti 10. Acolo ştii reţeta succesului. E o diferenţă între şcoală şi lumea antreprenoriatului, iar ei încearcă să se adapteze”, mai spune fondatoarea iXperiment.

O altă provocare pe care au întâlnit-o tinerii a fost faptul că nu sunt obişnuiţi să insiste pentru a da de cineva, în cazul de faţă de mentori. Mara nu i-a pus în legătură direct, ci i-a pus să-I contacteze ei pe antreprenori, să insiste dacă nu primesc un răspuns şi să cunoască provocarea de a ajunge în capătul correct al săgeţii mouse-ului unui investitor.

Câţiva participanţi la iXperiment

Careerzone este o platform educaţională prin intermediul căreia elevii de liceu vpr putea cunoaşte experţi în diferite domenii care să-I ajute în căutarea carierei potrivite. Elevii vor avea ocazia să experimenteue timp de o zi ceea ce face un avocet/inginer/medica etc.

Lancerr oferă servicii digitale pentru nevoile tale. Soluţiile sunt oferite prin intermediul freelancerilor locali. Platforma oferă servicii de web development, graphic design şi branding.

iUniversity este un program de orientare profesională aelevilor pentru învăţământul universitar. Acest program oferă oportunitatea tinerilor elevi din clase a XI-a şi a XII-a să simuleze postura de studenţi pentru a evalua din perspectivă subiectivă viitoarea facultate din care vor face parte.

Resto.fit este un startup care redefineşte procesul prin care clienţii interacţionează cu restaurantele, calitatea serviciilor oferite şi îşi doreşte să elimine fast-food-ul definitiv din viaţa oamenilor.

Etichete: antreprenor start up
Ultimele Stiri
abonare newsletter