Economie

Insolvența persoanelor fizice ar putea intra în vigoare din 1 iunie

Plenul Camerei Deputaţilor dă astăzi votul final pe Legea insolvenţei persoanelor fizice. Deputaţii jurişti au decis ca legea să intre în vigoare de la 1 iunie şi nu de la 1 ianuarie 2017 aşa cum dorea Guvernul.

Asta înseamnă că până la sfârşitul lunii mai ar trebui să fie gata şi normele de aplicare a legii. Legea prevede că orice persoană fizică ce are datorii şi nu le mai pot plăti poate cere intrarea în insolvenţă, relatează digi24.ro.

Potrivit legii, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.


În momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferință planului de rambursare și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter