Economie

Paradoxul românesc: Avem cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeană. Lipsa infrastructurii e de vină!

„Ce îi atrage pe investitori în țara noastră, altceva decât salariile mici. (...) Forța de muncă din România este mai prost plătită decât în țările din jur, dar acelea oferă infrastructură”, susține economistul șef al BNR, Valentin Lazea.

"Nu este adevărat (că actuala creștere economică nu se simte în nvelul de trai al populației—n.r.). Se translatează atât în venituri cât și în avuție. Nu se poate compara nivelul de acum cu cel din urmă cu 10 — 15 ani. (...) Inegalitatea a crescut. Avem cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeană. Între primii 20% și ultimii 20% (în funcție de venituri — n.r.), raportul este de 7,2 la 1, în timp ce media europeană este de 5 la 1. Avem o problemă. Inegalitatea este mare și în creștere, iar oamenii percep acest lucru și îl acuză", a explicat miercuri Lazea în cadrul conferinței de prezentare a Raportului de țară pentru România elaborat de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, salariile rămân reduse în România pentru că acesta este singurul avantaj competitiv al țării în raport cu țările vecine, având în vedere că statul nu oferă investitorilor alte avantaje precum infrastructură de calitate, un nivel avansat de cercetare — dezvoltare sau un mediu economic stabil și previzibil.


"Ce îi atrage pe investitori în țara noastră, altceva decât salariile mici. Atâta timp cât statul nu le oferă infrastructură, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forța de muncă. Da, forța de muncă din România este mai prost plătită decât în țările din jur, dar acelea oferă infrastructură, cercetare dezvoltare, stabilitate etc.", a explicat Lazea, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter