Economie

Cum se pot face bani dintr-o grădină cu plante medicinale

O fundaţie din Cluj derulează un proiect cu fonduri elveţiene în cadrul căruia clujenii care trăiesc în mediul rural vor învăţa cum îşi pot face o afacere din cultivarea plantelor medicinale.

Plantele medicinale pot deveni o sursă de venit sau chiar o afacere pentru clujenii din mediul rural. Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă îi învaţă pe cei interesaţi, ce trebuie să facă dacă vor să trăiască din cultivarea sau culegerea plantelor medicinale. “Pe acest domeniu al plantelor medicinale vrem să dezvoltăm o asociaţie de producători, vrem să îi învăţăm pe clujenii din mediul rural cum să facă un plan de afaceri şi să vedem cu ce produse putem ieşi pe piaţă”, au declarat reprezentanţii fundaţiei.

Concret, cei interesaţi trebuie să locuiască la sat, în judeţul Cluj şi trebuie să completeze un formular de înscriere. Apoi, vor urma cursuri de pregătire susţinute de specialişti. “Vrem să oferim training, timp de cinci luni (cursuri de două ori pe lună) cu traineri specializaţi ca să oferim toate informaţiile legate de cultivarea plantelor, boli, întreţinerea unei grădini de plante medicinale, procesare”, au adăugat realizatorii proiectului. Printre traineri vor fi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, specialişti ai marilor producători din domeniu, cum ar fi Plafar sau Cosmetic Plant.


Cei care se vor înscrie în proiect vor învăţa şi cum să obţină produse din plante. De exemplu, Fundaţia Civitas va cumpăra un uscător cu capacitate mare şi un distilator. Astfel se vor obţine ceaiuri, uleiuri esenţiale şi tincturi. Cu aceste produse se va putea ieşi apoi pe piaţă.

Organizatorii au dat ca exemplu o femeie din Apahida care are deja o mică grădină cu plante medicinale sau o altă persoană interesată să se înscrie în proiect care vrea să culeagă măceşe din care să facă gem, produsul urmând să fie vândut.


În Locodeni şi în Cluj-Napoca se va face  grădină de plante medicinale, centru de competenţă ilustrativ. De asemenea, a fost creată o bază de date cu plante medicinale specifice fiecărei comune din judeţul Cluj astfel încât cei care intră în proiect să ştie exact ce plante se pretează pentru a fi cultivate în zona lor.

Benjamin Silaghi, asistentul de proiect a declarat că proiectul cuprinde judeţele Cluj şi Harghita. În Harghita, oamenii au fost foarte interesaţi. Până acum s-au înscris aproximativ 70 de persoane. La Cluj, înscrierile au început de marţi, odată cu conferinţa de lansare a activităţilor propriu zise din cadrul proiectului.


Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă urmăreşte să ajute persoanele defavorizate din mediul rural pentru a avea o sursă de venit, dar şi să încurajeze populaţia să cumpere produse locale.

Proiectul a început în mai 2015 şi se va încheia în aprilie 2017.

Ultimele Stiri
abonare newsletter