Economie

Impozitul pe apartamente s-a majorat în Cluj. Află toate noutăţile despre taxele şi impozitele locale

Taxele şi impozitele locale sunt mai mari anul acesta, în Cluj-Napoca din cauza noului Cod Fiscal. Creşterea variază în funcţie de destinaţia apartamentului: dacă este folosit ca locuinţă sau ca firmă. De astăzi, clujenii pot plăti impozitele atât la ghişee cât şi online.

Impozitul pe apartamente s-a majorat în Cluj. Află toate noutăţile despre taxele şi impozitele locale Impozitul pe apartamente s-a majorat în Cluj. Află toate noutăţile despre taxele şi impozitele locale

Noul Cod Fiscal a adus modificări în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale în Cluj-Napoca. Cea mai importantă noutate este legată de majorarea impozitelor. Mai mult, de anul acesta, impozitul variază în funcţie de destinaţia locuinţei. Cei care au o firmă trebuie să depună la Primărie o declaraţie şi o evaluare a apartamentului în care funcţionează firma, data limită fiind 31 martie.

Dacă în 2015, pentru un apartament cu o cameră, cu suprafaţa de 30 mp plăteam un impozit de 81 lei, în 2016 vom plăti 101 lei dacă este folosit ca locuinţă şi 202 lei dacă avem o firmă deschisă în acel apartament. Cei care au o firmă şi nu depun declaraţia până în 31 martie vor plăti un impozit de 2.016 lei.


Anul trecut, pentru un apartament cu două camere, cu suprafaţa de 50 mp, impozitul era de 135 lei. Pentru acelaşi apartament, anul acesta vom plăti 168 lei, dacă are destinaţia rezidenţială şi 336 lei dacă este nerezidenţial. Valoarea impozitului poate ajunge la 3.360 lei dacă declaraţia nu este depusă la timp.

Pentru un apartament cu trei camere, cu suprafaţa de 70 mp, anul trecut plăteam un impozit de 188 lei, iar anul acesta a crescut la 235 lei dacă are destinaţia de locuinţă şi 470 lei dacă avem o firmă deshisă în acel apartament. În cazul depunerii declaraţiei cu întârziere, impozitul creşte la 4.704 lei.


În 2015, impozitul pentru un apartament cu patru camere, cu suprafaţa de 80 mp, era 215 lei, iar anul acesta a crescut la 269 lei dacă îl folosim ca locuinţă şi 538 lei dacă am deschis o firmă în acel apartament. Dacă declaraţia este depusă cu întârziere, impozitul se majorează la 5.376 lei.

Pentru o casă cu suprafaţa de 150 mp, anul trecut aveam de achitat un impozit de 404 lei. Anul acesta, vom plăti 504 lei dacă are destinaţie rezidenţială şi 1.008 lei dacă avem o firmă în acea casă. Impozitul ajunge la 10.080 lei dacă nu am depus fiscală la timp.


Noul Cod Fiscal a adus trei „cadouri” otrăvite

Primarul Emil Boc a explicat astăzi care sunt cele trei mari noutăţi pe care le-a adus noul Cod Fiscal. “Sunt trei “cadouri” otrăvite în Codul Fiscal. Primul pe care ni-l oferă nouă, clujenilor este că se majorează impozitele la apartamente, nu prin voinţa Primăriei, ci prin aplicarea Codului Fiscal, al doilea cadou este că nu poţi plăti impozitul dacă ai amenzi la Poliţia Locală, Poliţia Rutieră, Urbanism, parcări etc. Al treilea cadou otrăvit este cel referitor la firme. Deşi nu au apărut încă normele, dar ce înţeleg eu din lege este că cei care au PFA sau orice altă firmă cu sediul într-un apartament trebuie să declare până în 31 martie, printr-o cerere adresată Primăriei, că au activitate şi că au un spaţiu evaluat de către un evaluator şi să spună ce valoare are acel spaţiu în raport cu care se va calcula impozitul pe care trebuie să îl plătească. Este pentru prima dată când se face acest lucru”, a afirmat Boc.

Trebuie declarat la Primărie indiferent dacă firma are sau nu activitate. Dacă firma nu are activitate, nu se plăteşte impozit.


Impozitele se pot plăti la ghişee şi online

Începând din 7 ianuarie, clujenii pot să îşi achite taxele şi impozitele locale. “Cred că suntem printre primele primării din România care au început încasarea taxelor şi impozitelor locale. Scurta întârziere a fost determinată de nepublicarea normelor Codului Fiscal şi de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

Taxele şi impozitele locale pot fi achitate prin două metode: la ghişeu, la primăriile de cartier sau la primăria din centru sau online, pe site-ul Primăriei. “Pentru a putea accesa site-ul Primăriei şi să-şi plătească online, prin internet taxele locale trebuie să facă următorul lucru: dacă au o parolă din anii anteriori pot intra pe site-ul Primăriei, dacă nu au parolă, trebuie să acceseze site-ul Primăriei, să solicite online o parolă, completând un formular şi ataşând o copie după cartea de identitate. În aproximativ 7-10 zile, primeşti parola acasă, cu confirmare de primire pentru că nu se poate trimite prin e-mail, existând riscul să fie trimisă la altă persoană decât cea care este poprietar”, a explicat Boc.


Până în 31 martie, impozitul poate fi plătit cu o bonificaţie de 10%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter