Economie

ANAF: Venituri de 87 de milioane de lei NEDECLARATE în 2011 de către primele 10 persoane cu averi mari din România

Primele zece persoane fizice dintre cei 336 de cetăţeni cu averi mari, de peste 20 de milioane de euro, au acumulat în anul 2011 venituri nedeclarate de aproximativ 87 de milioane de lei, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Conform instituţiei, verificările fiscale prealabile documentare efectuate asupra celor zece persoane au scos la iveală faptul că o sumă de 87 de milioane de lei a rămas nedeclarată din veniturile pe anul 2011. Din această sumă 23,77 de milioane de lei provin din surse neidentificate, sumă pentru care persoanele fizice în cauză vor avea de plătit 3,8 milioane de lei impozit la stat si peste 2,4 milioane de lei penalităţi şi dobânzi. Restul de 63,17 milioane de lei provin din surse identificate, impozitul pe această sumă fiind de peste 10 milioane de lei, cu penalităţi încă în curs de calculare.

Cercetările desfăşurate de ANAF au presupus analizarea operaţiunilor desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare, cu un cuantum total de aproximativ 100.000 de tranzacţii. De asemenea, cercetările au acoperit şi operaţiunile desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale şi 10.000 de operaţiuni, cât şi informaţii legate de deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale. „Mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii.”, se mai arată în comunicatul de presă eliberat de ANAF.


Verificările fiscale prealabile documentare din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, peste 20 de milioane de euro/persoană au fost declanşate în anul 2013. Un an mai târziu, în 2014, agenţia a iniţiat verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale privind diferenţa semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale, anul 2015 aducând finalizarea verificărilor asupra primelor zece persoane din cei peste 300 vizaţi.

Articol scris de Ştefana Stoica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB

abonare newsletter