Economie

Lecţii de evaziune fiscală în centrul Dejului şi la ştrandul Toroc - VIDEO

La câţiva metri de Poliţia municipiului Dej, acolo unde există şi un serviciu al Poliţiei Economice, în plin centrul oraşului, evaziunea fiscală este o pură realitate. Monitorul de Cluj a fost sesizat de comercianții din Dej, deranjați de concurenţa neloială pe care o practică un agent economic din oraş. El este acuzat de evaziune fiscală şi concurenţă neloială exercitată celorlalte firme care funcţionează legal pe raza municipiului Dej. Nu doar comercianţii s-au arătat deranjaţi, ci şi cumpărătorii care au reclamat lipsa bonului fiscal.

Dejenii îl acuză că ar desfăşura activităţi ilicite şi la intrarea în incinta Băilor Toroc, unde ar fi funcţionat fără a avea niciun fel de autorizaţie, vânzând îngheţată o bună perioadă de timp în această vară. Mai mult, locuitorii din Dej spun că bărbatul s-ar fi lăudat că procedează în acest mod de trei ani de zile.


Comercianţii din Dej spun că personajul în cauză se laudă cu relaţiile pe care le deţine la toate instituţiile cum ar fi Poliţia Economică, DSV, ITM la nivelul municipiului Dej. Mai mult, acesta şi-ar fi ameninţat concurenţa care îşi desfăşura activitatea legal cu replici de genul “Eu vin aici de trei ani, tu de ce ai venit fără să întrebi?”, “Oricum, în două săptămâni vei pleca” sau “Au mai venit şi alţii, dar tot la fel au plecat şi ei”.


Comercianţii spun că ar fi trimis inclusiv un control al Poliţiei Economice supărat că cineva i-a invadat teritoriul, “paradisul său fiscal clandestin”.

“După ce şi-a desfăşurat activitatea nestingherit timp de mai multe săptămâni, în această vară, deranjat de faptul că a fost descoperit fără autorizaţiile de funcţionare corespunzătoare, s-a întâmplat o coincidenţă interesantă. În acel moment, nu mai puţin de patru lucrători ai Poliţiei Economice Dej au descins ca o turmă de elefanţi înfuriaţi în parcul de joacă al copiilor la punctul de lucru al singurului comerciant de îngheţată care funcţiona legal la intrarea în Băile Toroc. Toţi cei care frecventează Băile Toroc ştiu că în ultimii patru ani nu au descins aici în total patru lucrători de la Poliţia Economică. Ghinionul lor a fost că era deschis un singur agent economic, cel care funcţiona legal, coincidenţă sau nu, toţi ceilalţi care fac evaziune fiscală erau închişi şi au continuat şi după să funcţioneze după aceleaşi reguli, cele ale evaziunii fiscale. Nu ne mai miră evaziunea care se desfăşoară vară de vară în faţa ştrandului Toroc, însă, Poliţia Economică Dej! Alo! De ce mai existaţi când la 60 de metri de voi evaziunea fiscală e în floare? Sau poate unii există doar ca să încerce să intimideze comerţul legal. Oare aşa merg lucrurile la Dej?”, au declarat pentru Monitorul de Cluj oameni de afaceri care au preferat sa rămână anonimi.


Filmările făcute cu camera ascunsă demonstrează evaziunea măruntă, dar fenomenul este îngrijorător pentru ca atitudinea autorităților este de nepăsare si chiar de încurajare (poate nu chiar dezinteresată, potrivit comercianților din Dej).

abonare newsletter