monitorulcj.ro Menu
Economie

Clujul, vizitat de tot mai mulţi turişti străini. Care este motivul

Specialiştii din turism se aşteaptă ca statisticile pe lunile următoare să arate o creştere şi mai mare a numărului de turişti străini.

Clujul, vizitat de tot mai mulţi turişti străini. Care este motivul

Ultimele date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Cluj arată că tot mai mulţi turişti au vizitat Clujul, anul acesta. Dacă în primele cinci luni ale lui 2015, aproximativ 29.200 de turişti străini au ajuns în Cluj, în iunie numărul acestora a crescut la aproape 40.000. “În primele cinci luni din anul în curs, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri pat din judeţul Cluj au oferit 4.185 camere cu 8.318 locuri, în care au fost cazaţi 149.617 turişti, din care 29.223 turişti străini (19,5% din totalul turiştilor)”, arată statisticile DJS Cluj.

În iunie, numărul turiştilor a crescut semnificativ. “În perioada 1.06–30.06.2015 unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4328 camere cu 8606 locuri. În perioada 1.01-30.06.2015 au fost cazaţi 192.757 turişti, din care 39.907 turişti străini (reprezentând 20,7% din totalul turiştilor). Comparativ cu luna iunie 2014, numărul turiştilor străini a crescut cu 25,2%”, arată datele publicate, joi, de DJS Cluj.


Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat Clujul anul acesta sunt din Ungaria (7684), Italia (4570), Germania (4142), Franţa (2716), Regatul Unit (2022).

Evenimentele din oraş atrag turiştii

Specialiştii în turism sunt de părere că, raportat la alte oraşe din ţară, Clujul stă bine la capitolul turişti străini. Principalul motiv al creşterii numărului de turişti sunt evenimentele din ultima perioadă. “Numărul mare de evenimente a dus la creşterea numărului de turişti străini. Nu ne putem compara cu alte oraşe din străinătate pentru că am avea nevoie de indici precişi, cum ar fi numărul de locuitori similar cu al Clujului, dar raportat la alte oraşe din ţară, Clujul stă mult mai bine”, afirmă Lucia Morariu, director general al agenţiei de turism Eximtur şi prim vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România.


Participanţii Untold Festival au umplut oraşul

Cea mai bună perioadă din an pentru hotelierii din Cluj a fost pe durata Untold Festival (30 iulie – 2 august) când toate unităţile de cazare de pe o rază de 40 de kilometri în jurul Clujului au fost ocupate. În cele patru zile, 240.000 de participanţi au fost prezenţi la festival, din care se estimează că aproximativ 10.000 au fost din străinătate. În timpul acestui eveniment, Clujul a fost vizitat de turişti din ţări îndepărtate precum Mexic, Noua Zeelandă sau Japonia.

Ar trebui construite hoteluri

Lucia Morariu consideră că pentru creşterea numărului de turişti în Cluj ar trebui să se construiască şi unităţi de cazare. “Dacă dorim să crească numărul de turişti atunci ar trebui să crească şi numărul de hoteluri pentru că la evenimente mari toate unităţile de cazare sunt pline”, subliniază prim vicepreşedintele ANAT. Faptul că hotelurile şi pensiunile nu fac faţă unui eveniment mare a fost dovedit cu ocazia festivalului Untold.