Economie

Noul cod fiscal zdruncină PFA-urile

Potrivit noului cod, salariații care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite şi pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net.

Piaţa IT, singurul domeniu care se dezvoltă accelerat în România, primeşte o lovitură grea. O măsură prevăzută în noul Cod Fiscal ar urma să le scadă cu peste 10% veniturile angajaţilor care lucrează ca persoane fizice autorizate. Ei ar urma să contribuie obligat la Fondul de pensii.

Cei mai mulţi IT-işti au proiecte independente şi colaborează cu diverse firme ca persoane fizice autorizate. Dacă noul Cod Fiscal va intra în vigoare, atunci vor fi obligaţi să plătească 10,5% din venituri pentru fondul de pensii.


Cei care lucrează în domeniu sunt scutiţi, în prezent, de impozitul pe venit. Acest lucru i-a atras acasă pe românii care, fie au studiat, fie au lucrat dincolo de graniţe.

Horaţiu este un exemplu. A învăţat în Marea Britanie, dar a revenit în ţară în urmă cu patru ani. Introducerea noului impozit îl pune acum pe gânduri. „Evident că contează, e un factor destul de important în deciziile pe care le iei când te întorci sau vrei să te duci să vezi cum este piaţa din România, din punct de vedere al facilităţilor şi ofertei financiare care ţi se face”, spune acesta pentru digi24.ro.


Un expert contabil consideră că noua taxa ar fi o împovorare în plus pentru cei care lucrează în domeniul IT și crede că taxa este foarte mare.

„În primul rând ar fi o împovorare în plus că unii tineri vor să-și facă pensii private. Punem astfel de taxe și ne mirăm că pleacă în afară tinerii. În opinia mea 10,5% este foarte mult. Guvernul pune pe umerii tinerilor greul”, a declarat Bianca Gordan, expert contabil, pentru Monitorul de Cluj.


Nici un specialist IT nu găsește utilitatea contribuției. „Este o împovărare extra faţă de ce era până acum şi nu văd utilitatea acestei contribuţii suplimentare, din moment ce deja angajatorul plăteşte deja contribuţia pentru angajat către sistemul de pensii”, a declarat Andra Haraga, specialist în IT, pentru digi24.ro

Potrivit noului Cod Fiscal, salariații care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite şi pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net. În acest moment plătesc doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%.


Facilităţile oferite până acum angajaţilor din industria IT au contat greu în dezvoltarea domeniului şi i-au convins pe mulţi specialiştii străini să vină să lucreze în România.

Deocamdată, preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal.

abonare newsletter