Economie

Judeţul Cluj a negociat 6 luni cu noul investitor din Parcul Industrial Tetarom de la Jucu. Cum l-au convins să aleagă Clujul în detrimentul Braşovului sau Sibiului

Societatea germană Henschel GmbH va investi 10 milioane de euro în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu şi va crea în primă fază 40 de noi locuri de muncă. Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a declarat marţi că autorităţile judeţene sunt în discuţii de cel puţin şase luni pentru aducerea acestui investitor şi că cea mai tare competiţie a fost cu Braşovul şi cu Sibiul.

"Compania Henschel are 210 ani vechime. Discutăm cu dânşii de aproape şase luni. Cea mai tare competiţie a fost cu Braşovul şi cu Sibiul. Eu am scos în evidenţă, am arătat că noi nu suntem o firmă privată, suntem deţinuţi de administraţia publică, ceea ce înseamnă seriozitate. Aeroportul din Cluj a fost un alt punct cheie în discuţii, Universitatea Tehnică şi infrastructura au constituit alte avantaje pentru ca ei să aleagă Clujul şi nu celelalte oraşe. Vorbim de o investiţie de peste 10 milioane de euro care va crea 40 de locuri de muncă în prima fază, urmând ca pe viitor să se facă mai multe angajări. Vor fi sute de angajări”, a precizat Găvrea.

Potrivit lui Găvrea, compania va ocupa o suprafaţă utilă de 3,6 hectare, 4,4 ha cu perimetrul utilităţilor, chiar în faţa fabricii Bosch de la Jucu.


Contractul cu noul investitor va fi semnat marţi după amiază.

Compania Henschel a fost fondată în Kassel, Germania, în anul 1810 iar activitatea de producție a cutiilor de viteze a început în anul 1918, în paralel cu producția de automobile Henschel.


Henschel Power Transmmition a început să producă ax, cutie de viteze, cutie de viteze pentru motoare diesel si alte piese necesare pentru cutia de viteze a propriilor camioane si autobuze. În Germania anilor 1960 când a început dezvoltarea autocamioanelor diesel și locomotivele electrice reprezentau viitorul transportului feroviar, Henschel a dezvoltat și a produs ax si cutie de viteze pentru diferite modele de locomotive si tramvaie, eforturile companiei fiind  legate de progresul tehnologiei feroviare.

“Obiectul contractului este constituirea în favoarea SC Henschel RO SRL a unui drept real de superficie asupra unei parcele de teren în suprafaţă de 36.610 mp (pentru construirea şi operarea investiţiei) în perimetrul parcului industrial pe o durată de 40 de ani, cu opţiunea prelungirii. Investitorul va plati, pentru folosinţa exclusivă a parcelei şi pentru exercitarea dreptului de superficie, precum şi pentru serviciile de administrare asigurate de Tetarom SA, taxele prevazute Regulamentul de acces in parcul industrial. Astfel redevenţa este de 0,1 euro/mp/an +TVA iar pentru serviciile prestate, investitorul (rezidentul) va plati Tetarom SA (administratorul) urmatoarele taxe de administrare stabilite prin Regulamentul Parcului Industrial: - 0,5 EUR pe metru patrat pe an + TVA pentru terenul în suprafaţă de 20.000 mp, 0,2 EUR pe metru patrat pe an +  TVA pentru terenul în suprafaţă de 16.610 mp pentru perioada cuprinsă între momentul încheierii contractului şi momentul obţinerii autorizaţiei de construire pentru realizarea oricărui proiect pe teren. Redevenţa şi taxa de administrare vor fi actualizate annual”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii contractului de administrare între judeţul Cluj, Tetarom S.A. şi S.C. Henschel RO S.R.L., proiect votat astăzi de consilierii judeţeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter