Economie

Cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc. UniCredit a cumpărat acţiunile lui Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

Grupul italian UniCredit a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank. Omul de afaceri iese astfel din acţionariatul băncii. UniCredit Ţiriac Bank este în top 5 bănci din România, cu active de peste 30 de miliarde de lei (7 miliarde de euro) la sfârşitul lunii martie, potrivit Economica.net. Tranzacţia este estimată la câteva sute de milioane de euro, potrivit Capital.ro.

„UniCredit Bank Austria cumpără acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank S.A. deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%”, se arată într-un comunicat transmis de grupul italian, relatează hotnews.ro. UniCredit Bank Austria este divizia austriacă a UniCredit, prin care grupul italian controlează afacerile din Europa Centrală şi de Est.

Cele două părţi au agreat să nu dezvăluie preţul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacţiei. Finalizarea tranzacţiei este preconizată înainte de sfârşitul lunii iunie 2015.


În urmă cu un an presa italiană, citată şi de agenţia Reuters, scria că Ţiriac a decis să îşi vândă cele 45% din acţiuni, iar UniCredit trebuie să le cumpere ţinând cont de parametri de evaluare a pachetului conveniţi în urmă cu aproape un deceniu, când piaţa bancară avea perspective mult mai bune de creştere. Aceştia presupun utilizarea unui multiplicator pentru activele nete ale băncii de circa trei ori mai mare decât cel folosit la evaluarea băncilor în prezent, astfel încât activarea opţiunii de exit i-ar putea aduce lui Ion Ţiriac în jur de 700 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter