Economie

Un tânăr din Cluj a deschis o afacere cu...clătite și dulceață - GALERIE FOTO

A început cu fabricarea câtorva borcane de dulceață pentru a ajunge astăzi cu o adevărată fabrică de dulceață cu capacitatea de producție a peste zeci de mii de borcane pe an.

Este povestea lui Răzvan Rusu, un tânăr de 25 de ani din Cluj-Napoca, care a decis să reamintească, prin produsele sale, importanța și unicitatea tradițiilor românești.

Iar pentru a-și putea vinde mai bine produsul, a decis să facă...clătite!


„Dacă acum un an veneați la Idicel, la mine la fabrică și vedeați unde fac dulceața și cum o fac, acum m-am gândit că trebuie să o vând, a fost mai greu parcursul ăsta de a face un produs, să-l vinzi, și cel mai la îndemână mi-a fost să fac clătite cu el, aici în Cluj, fiind o piață pe care o cunoșteam. Știam oameni, îi știam potențialul, știam ce vor și am zis: facem aici o Răzvănărie. La început aveam doar un singur angajat. Eram doar eu și cu doamna Veronica, iar acum suntem 5 și cu un intern vara aceasta vom fi în total 6”, a declarat Răzvan.

Deși piața din România abundă în diverse dulcețuri, tânărul antreprenor e convins că dulceața lui e diferită: „E foarte funny, prietenoasă. N-are rost să vin cu aceleași stereotipuri că-i la foc de lemne și că-i naturală. Mi se pare normal să fie așa o dulceață făcută de un tânăr, să fie o dulceață bună”, spune mândru Răzvan.


În privința profitului, Răzvan nu-și face griji, fiind convins că munca sa va fi răsplătită în scurt timp. În schimb, își canalizează atenția spre îmbunătățirea și dezvoltarea afacerii.

„Profitul nu a început încă să apară, abia anul viitor am așteptări în privința asta. Până acum am făcut investiții la fabrică: mi-am construit un depozit, mi-am luat câteva utilaje, adică o mașină de spălat borcane automată și un utilaj de scos sâmburi. Înainte scoteam sâmburi cu 15 femei și acum scot sâmburii cu o singură femeie. E o diferență mare pentru mine. Sper ca de la anul viitor să obțin profit. Până atunci continuăm să facem dulceață și clătite”, mărturisește tânărul.


Răzvan e atât de implicat în afacerea sa încât preferă să se ocupe singur până și de promovare. Mai mult, fața lui se găsește și pe produsele comercializate. Astfel, tânărul și-a pus amprenta, transformând încet mica sa companie într-un brand de țară.

„Promovarea mea e pe facebook și din vorbă-n vorbă. Nu consider că am bugetul necesar pentru o promovare mai agresivă, și atunci, mă rezum la ceea ce fac și cum fac, adică cât mai simplu și aproape de oameni. Logo-ul companiei, de altfel, a avut un impact destul de mare și peste tot e apreciat și brand-ul în sine. Designer-ița mi-a propus, mi-a pictat fața cu pălărie așa cum eram și înainte. N-am fost de acord la început, dar am fost convins pe baza argumentelor ei care erau destul de plauzibile, și anume încrederea în produs. E alta când pe un produs vede cineva fața unui om, care se regăsește și în spatele la plitele astea din când în când, și e alta când pui o chestie abstractă”, povestește Răzvan.


Și deoarece potențialii clienți și stabilirea unei conexiuni cu ei este destul de importantă în afacerea lui Răzvan, acesta preferă să investească într-un magazin propriu-zis, în detrimental unui magazin online.

„Merge foarte slab cu online-ul. Nu am timp să mă ocup, nu am infrastructura. E nevoie de o muncă în plus și nu am timp să o fac. Mai bine prefer să investesc într-un magazin fizic, decât să investesc într-un shop online, pentru moment. Am un parteneriat destul de solid cu cei de la Mega Image și poate în viitor va mai fi încă un parteneriat, dar nu multe pentru că producția mea este destul de limitată”, a declarat  tânărul antreprenor.


Succesul lui Răzvan se datorează sortimentelor de dulceață, clătite și alte produse tradiționale. Astfel, o simplă idee s-a transformat într-o afacere în continuă ascensiune, nu atât la nivel internațional, cât la cel național: „E greu pentru mine să mă extind internațional pentru că nu am sufiecientă capacitate de producție și sunt niște investiții foarte mari pentru mine, plus că e o problemă și de brand de țară. Vreau să mergem la Electric Castle, facem acolo mii de clătite. Mai vrem să facem clătite-n parc, să facem mai multe produse. Vine vara, avem nevoie de răcoritoare, vrem să facem un suc, avem și sirop acum. Vom face probabil și un suc de lămâie și multe alte chestii interesante chiar dacă spațiul e mic”, spune Răzvan.

Clienții se declară și ei mulțumiți de producția tradițională. Clătitele cu diversele dulcețuri de afine, cireșe, vișine sau căpșuni se bucură de un mare succes în rândul clujenilor: „E un loc care în primul rând are o poveste și cred că pe foarte mulți dintre clienți asta-i atrage. Și clătitele, în niciun caz nu poți să le treci cu vederea, sunt foarte bune. Dar, dincolo de produsele foarte bune, pe mine mă atrage și povestea”, mărturisește unul din clienți.

Articol scris de Mihaela Grosu, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

abonare newsletter