Economie

Peste 5 milioane de lei lipsă la bugetul Turzii

Primarul Tudor Ștefănie a prezentat luni, 26 ianuarie, cu ocazia unei conferințe de presă dezastrul pe care noua lege a bugetului l-a adus Turzii, proiectele importante aflate în derulare dar și noile investiții fiind „în aer” din cauza lipsei banilor aferenți acestor obiective.

Și banii de la Consiliul Județean sunt mai puțini, cu 50% decât în ultimii trei ani, cei de la bugetul statului sunt mai puţini, subvenţiile acordate de la buget sunt cu 20-30% mai mici decât anul trecut explică edilul.

În aceste condiții Turda are un deficit de aproape 50 de miliarde, golul resimțit în bugetul local afectând puternic secțiunea de „dezvoltare”, sursele proprii de finanțare abia ajungând pentru cheltuielile de funcționare.


„Mă surprinde faptul că nu se ține cont de ceea ce erau informații de la bugetele locale pentru Ministerul de Finanțe, pe care ei le-au solicitat și noi le-am transmis și care iată, în acest moment nu au valabilitate pentru cei care decid soarta bugetelor locale. Considerăm că acest act normativ, legea 186/2014, nu a parcurs etapele normale prevăzute de lege cu privire la adoptarea unei asemenea hotărâri fără a fi discutat în asociațiile profesionale, fără dezbatere publică cu privire la modificările pe care le aduce, fără a explica cineva efectele pe care le produce un act normativ de acest gen”, a explicat Ștefănie.

Bugetul Turzii va fi în acest an potrivit unui proiect postat pe site-ul primăriei, de aproximativ 7,8 de milioane de lei, majoritatea banilor mergând pe cheltuieli de funcționalitate.


Primăria Turda avea anul acesta în plan să modernizeze 12-14 artere importante din oraş, să încheie lucrările la podul peste Arieș, cele de la grădina zoologică şi de la Liceul Mihai Viteazu, toate aflate în derulare, dar și de la grădinița din cartierul Poiana, având în vedere deficitul bugetar, primarul turdean recunoaște că nu se știe ce bani mai rămân pentru finalizarea acestor obiective.

O lovitură grea a venit și din partea Guvernului Romîniei, care a vitregit zona Turda-Câmpia Turzii de sume importante de bani.


Municipiile Turda și Câmpia Turzii nu vor primi nici un leu de la Guvern, conform legii bugetului care a fost aplicată în acest an, care prevede că banii repartizați unităților administrativ-teritoriale, pentru echilibrarea bugetelor, din impozitul pe venit și sumele defalcate din TVA, să fie dați direct de Ministerul Finanțelor Publice, fără să mai existe ingerința Consiliului Județean.

Conform listei elaborate de Guvern, pe baza criteriilor stabilite, doar municipiul Gherla este inclus pe lista de alocări financiare, dintre municipii, în timp ce Turda și Câmpia Turzii nu vor primi nici un leu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter