Economie

Nou maxim pentru francul elveţian

A treia săptămână din ianuarie se anunță a fi una foarte agitată pentru leu, datorită factorilor externi.

Pe lângă aprecierea francului elveţian, după ce Banca Elveţiei a decis să renunţe la plafonul de 1,20 franci/euro, pieţele financiare urmăresc cu mare atenţie două evenimente. Primul este reprezentat de şedinţa de politică monetară de joi a BCE, pentru ca finalul săptămânii să aducă alegerile parlamentare anticipate din Grecia.

Din partea BCE se aşteaptă o decizie în ceea ce priveşte lansarea programului său de relaxare cantitativă, care se anticipează a avea un volum de 500 miliarde euro, prin intermediul căruia ar urma să fie achiziţionate, în special, obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.


Din Grecia se aşteaptă rezultatul alegerilor, care ar putea fi câştigate de Syriza, partid radical de stânga care se pronunţă împotriva programelor antiausteritate. Deja, mai mulţi lideri europeni, în special cei din Germania, consideră că testul electoral echivalează cu un referendum privind rămânerea Greciei în zona euro.

Pe acest fond, leul a avut o evoluţie calmă faţă de euro şi dolar, dar a continuat să se deprecieze semnificativ faţă de francul elveţian. Acesta a crescut ieri de la 4,4228 la 4,4716 lei, mai sus cu aproape 7,5 bani faţă de finalul anului trecut. Reamintim, că joi francul a atins la casele de schimb bancare un nivel maxim de 6 lei, în momentul în care raportul său faţă de euro a coborât la 85,17 centime, cotaţie minimă începând cu 1999, la debutul euro. Ieri, pe pieţele internaţionale, cele două monede se tranzacţionau între 0,9912 şi 1,1043 franci.


După ce a atins vineri maximul istoric de 3,8863 lei ieri dolarul a scăzut la 3,8815 lei, la aceasta contribuind şi faptul că pieţele americane erau închise, cu ocazia sărbătorii lui Martin Luther King.

Cursul euro a scăzut de la 4,5095 la 4,5018 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,5010 şi 4,5080 lei. La ora 14:00 tranzacţiile se realizau între 4,50 ş0 4,4030 lei.


Perechea euro/dolar se tranzacţiona pe pieţele financiare între 1,1552 şi 1,1627 dolari, investitorii luându-şi poziţii de protecţie înainte de şedinţa BCE de joi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter