Economie

ANAF suspendă controalele la transportatori până la clarificarea modului de impozitare a diurnelor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus marţi suspendarea tuturor inspecţiilor fiscale la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, până la clarificarea aspectelor de natură fiscală privind modul de impozitare a diurnelor acordate şoferilor.

"În cursul anului 2014, organele de inspecţie fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au demarat verificări pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, care se manifestă în domeniul muncii nedeclarate şi subdeclarate, în cadrul unui proiect pilot vizând creşterea conformării fiscale în domeniul impozitului pe salarii şi contribuţiilor sociale. În cadrul proiectului pilot au fost iniţiate inspecţii fiscale şi la societăţi comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, urmare cărora a rezultat necesitatea clarificării tratamentului fiscal al diurnei acordate şoferilor care desfăşoară astfel de activităţi", se arată într-un comunicat al ANAF.

Conducerea instituţiei a hotărât marţi suspendarea tuturor inspecţiilor fiscale la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, până la clarificarea aspectelor de natură fiscală privind modul de impozitare al diurnelor acordate şoferilor.


Asociaţiile reunite ale transportatorilor din România au organizat o conferinţă de presă marţi dimineaţa, având ca temă "impozitarea diurnelor", ceea ce ar determina "falimentul sectorului de transport rutier".

Transportatorii rutieri consideră abuzivă măsura prin care sumele plătite ca diurnă şoferilor sunt reîncadrate ca venituri salariale şi implicit impozitate, afirmând că vor trebui să plătească retroactiv circa 6 miliarde de euro, ceea ce i-ar duce imediat la faliment.

Ultimele Stiri
abonare newsletter