Economie

Fermierii clujeni şi-au primit o parte din bani de la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) a început să ofere banii către fermierii din judeţul Cluj care au depus cereri de plată.

Plata pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă(SAPS) este de 156,89 de euro/hectar şi se va face eşalonat din 16 octombrie până în 5 noiembrie. Tot din 16 octombrie a început şi plata avansului pentru AXA II, în cuantum de până la 74% din suma cuvenită. Avansul pentru SAPS este de 17 milioane de euro, iar 10 milioane de euro vor merge către AXA II.

În luna noiembrie au fost depuse 8130 de cereri pentru plata din sectorul zootehnic. Cererile vor fi verificate urmând ca până la sfârşitul anului să înceapă efectuarea plăţilor.


Persoanele care au cerut ajutor pentru motorina utilizată în agricultură pot merge la sediul APIA pentru a-şi depune cererea aferentă trimestrului III 2014. Până acum s-au depus 46 de cereri. Cei care vor un astfel de ajutor trebuie să ştie că o să primească 1,79 ron/litru

"În momentul de faţă estimăm o rată de eroare de 10%. Anul trecut a fost de 5,8%. Cei care au fost găsiţi cu nereguli nu îşi vor lua banii", a declarat directorul APIA, Adrian Zaharia.


Departamentul de Control şi Inspecţii a verificat 1500 de fermieri. Controlul pe zootehnie din judeţul Cluj a cuprins 596 de exploataţii din care 474 exploataţii au fost alese pentru controlul de ovine şi caprine, iar 122 de exploataţii pentru controlul de bovine. Din numărul de 141975 capete de ovine şi caprine s-au găsit în teren doar 118755 capete. În ceea ce priveşte controlul la bovine mai trebuie verificate 81 de exploataţii dintr-un total de 122 de ferme. Controlul va fi finalizat până în 21 decembrie 2014.

În Cluj există 911 fermieri care fac agricultura ecologică. Fondurile pentru agricultura ecologică au crescut cu 3 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter