Economie

Aeroportul clujean câştigă proces după proces cu Aeroportul Transilvania din Mureş

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj a câştigat în anul 2014 două procese cu Aeroportul Transilvania Târgu Mureş care privesc stoparea finanţării din fonduri publice a unor activităţi comerciale.

Aeroportul Internaţional Cluj a câştigat în anul 2014 două procese cu Aeroportul Transilvania Târgu Mureş  prin care se dispune anularea unei hotărâri date de Consiliul Judeţean Mureş privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile în valoare de 89.000.000 lei pentru amenajarea accesului şi a parcării Aeroportului Transilvania Târgu Mureş si anularea altei hotărâri cu privire la încredinţarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome Aeroportul Transilvania Târgu Mureş.

Printr-o sentinţă civilă dată de Tribunalul Cluj se dispune anularea H.C.J. Mureş nr. 47/2013 privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile în valoare de 89.000.000 lei pentru amenajarea accesului şi a parcării Aeroportului Transilvania Târgu Mureş.


“Acest fapt confirmă justeţea acţiunilor noastre prin care am sesizat acordarea unui ajutor de stat pentru parcarea auto a Aeroportului Târgu Mureş, parcare care generează venituri din activităţi non-aviatice şi care nu poate fi finanţată în mod legal  de la bugetul judeţului Mureş. Concluzia instanţei a fost că finanţarea acestei investiţii din bani publici constituie ajutor de stat şi generează în mod direct un avantaj economic pentru R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş în raport cu orice alt operator de pe piaţa deschisă concurenţei, inclusiv faţă de Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., drept pentru care s-a dispus anularea H.C.J. Mureş nr. 47/2013, cu drept de recurs”, transmit reprezentanţii aeroportului clujean.

Printr-o altă sentinţă dată de Tribunalul Cluj se dispunea anularea altei hotărâri de consiliu judeţean cu privire la încredinţarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome Aeroportul Transilvania Târgu Mureş.


“Am avut dreptate şi că finanţarea serviciului de interes economic general pentru serviciile de deservire la sol (handling la sol) a aeronavelor de la Aeroportul Târgu Mureş nu respectă prevederile legale de finanţare naţionale şi europene. Instanţa a hotărât  că susţinerea compensării serviciilor de handling la sol, de la bugetul judeţului Mureş, creează un avantaj economic pentru R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş şi  distorsionează competiţia în raport cu oricare alt operator de pe piaţa deschisă concurenţei, fapt pentru care a admis acţiunea Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A. şi a dispus anularea în integralitate a H.C.J. Mureş nr. 107/ 2011, cu drept de recurs”, au mai spus reprezentanţii aeroportului.

David Ciceo directorul aeroportului clujean spune că toate acţiunile aeroportului au fost promovate “pentru protejarea intereselor comerciale şi economice ale aeroportului Cluj şi ale judeţului Cluj şi pentru stoparea practicilor ilegale de finanţare a activităţilor comerciale şi de supracompensare a serviciului de interes economic general încredinţat aeroportului Târgu Mureş care distorsionează competiţia, crează un avantaj economic nelegal pentru Aeroportul Târgu Mureş  şi care reprezintă în fapt acordarea unui ajutor de stat de la bugetul judeţului Mureş”. 


 

abonare newsletter