Economie

Ghid al tranzacţiilor imobiliare locale, lansat în premieră la Cluj-Napoca

Care au fost preţurile la care s-au tranzacţionat imobile anul trecut în Cluj-Napoca sau care este strada pe care s-au realizat cele mai multe operaţiuni de vânzare/cumpărare – toate aceste informaţii dar şi multe altele pot fi găsite într-un ghid pus gratuit la dispoziţia clujenilor.

Primul ghid din România al tranzacţiilor imobiliare locale realizat pe baza tranzacţiilor reale efectuate în Cluj-Napoca a fost lansat astăzi de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) şi Primăria Cluj.

Preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu, a declarat cu ocazia lansării că este vorba despre un proiect pilot care ar putea fi extins în toate oraşele din România. Acest prim ghid cuprinde doar tranzacţiile realizate anul trecut în perioada mai-decembrie.


„ANEVAR şi Primăria Cluj-Napoca, prin Direcţia de Impozite şi Taxe, au lansat primul ghid imobiliar local din România realizat pe baza tranzacţiilor reale efectuate în piaţă, încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului în perioada mai - decembrie 2013. Este vorba despre un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor oraşelor din România, într-un efort de a transparentiza piaţa imobiliară la nivel naţional. Intenţionăm ca al doilea ghid să apară în prima parte a anului 2015 pentru anul 2014, iar atunci se va putea urmări o tendinţă”, a explicat Vascu.

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele utilizând diverse surse de finanţare, credite bancare sau surse proprii, şi au ca obiect proprietăţile imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente.


Din ghid rezultă că în perioada mai - decembrie 2013 s-au tranzacţionat în Cluj-Napoca 3.324 de proprietăţi imobiliare cu o valoare de peste 155 de milioane de euro. Majoritatea tranzacţiilor, respectiv 74%, au fost finanţate din surse proprii, reiese din datele cuprinse în ghid. Acesta cuprinde numărul şi valoarea tranzacţiilor pe cartiere, dar şi preţul mediu obţinut de vânzători.

Ghidul cuprinde şi informaţii „de culoare”, cum ar fi faptul că cea mai scumpă casă tranzacţionată în a doua parte a anului trecut este localizată în cartierul Zorilor şi a costat peste un milion de euro, iar cel mai scump teren este situat în cartierul Grigorescu, tranzacţionat la peste 1,6 milioane de euro.


„Cartierul cu cele mai multe tranzacţii, 487, este Mănăştur, iar strada cu cele mai multe tranzacţii este Calea Dorobanţilor, care este şi artera cu cele mai valoroase tranzacţii, de peste 6 milioane de euro”, a adăugat Adrian Vascu.

Ghidul este postat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter