Economie

Clujenii vor putea comunica electronic cu ANAF începând din 2015

Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la propria situație fiscală, prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”.

Serviciul este oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) şi va fi disponibil în mod gratuit, 24 de ore din 24, precizează un comunicat al ANAF.

Într-o primă etapă, serviciul „Spațiul privat virtual” va fi disponibil în sistem pilot începând cu luna septembrie 2014 doar pentru un anumite documente și informații şi doar contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal în București și în județul Ilfov. Începând de anul viitor însă, proiectul pilot va fi dezvoltat la nivel național și se vor extinde categoriile documentelor și informațiilor comunicate spre și dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditați în condițiile Legii nr. 455/ 2001), dar şi prin diverse tipuri de credențiale de tip nume / parolă (însoțite de coduri de autentificare de unică folosință OTP), telefonul mobil sau cardul de sănătate.


Comunicarea electronică în Spațiul privat virtual se va face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil.

Potrivit proiectului de act normativ, ANAF va pune la dispoziția contribuabilului şi un serviciu denumit „Buletinul informativ fiscal”, prin intermediul căruia va oferi informații publice cu caracter fiscal, respectiv: calendarul obligațiilor fiscale, noutăți legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate, comunicate de presă.


Proiectul Ordinului ministrului Finanțelor Publice supus consultării publice face parte dintr-un set de măsuri promovate de MFP și ANAF, în scopul îmbunătățirii relației contribuabilului cu Fiscul și simplificării modalităților de plată. În acest context, a fost promovată de MFP OUG 40/2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2014, care stabilește premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter