Economie

BNR a redus dobânda cheie

BNR a redus dobânda cheie de la 3,5% la 3,25% şi a menţinut ratele rezervelor minime.

BNR BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de politică monetară de luni să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută şi la 12% pentru lei.

Analiștii financiar-bancari estimează că BNR ar putea reduce dobânda cheie la 3%  până la finalul anului 2015. Astfel, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern realizat în cadrul Asociației Analiștilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), cei mai mulți analiști consideră că o reducere a dobânzii ar putea continua în 2015, nivelul prognozat pentru finalul anului 2015 fiind de 3%.


În ceea ce privește rezervele minime obligatorii la lei există un consens larg cu privire la o diminuare a lor la 10% până la finalul acestui an și la 8% până la finalul anului 2015.

„Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menținute la 16% până la finalul acestui an. Anul 2015 ar putea aduce o scădere a acestora, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 14%”, se arată într-un comuncat AAFBR.


AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată în luna ianuarie 2008 și care reunește în rândurile sale aproximativ 60 de analiști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital.

Etichete: bnr
Ultimele Stiri
abonare newsletter