Economie

Sindicaliştii ameninţă cu proteste: "Nu se vrea reformă administrativă în România!"

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţă că 3.000 de sindicalişti din administraţia publică locală vor picheta, în 10 septembrie, sediul Guvernului, fiind nemulţumiţi de salariile mici şi urmând să facă pregătiri pentru o eventuală grevă de avertisment. La protestele de la Bucureşti vor merge şi aproximativ 100 de sindicalişti clujeni.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat miercuri la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că angajaţii din administraţia locală sunt nemulţumiţi de grila de salarizare şi solicită revenirea la salariile din decembrie 2009, deblocarea posturilor vacante, precum şi plata orelor suplimentare şi acordarea de tichete de masă şi prime de vacanţă.

Valer Suciu, este de părere că s-au reîntregit salariile, dar nu s-au reîntregit veniturile salariale.  "Cu ocazia diminuării salariilor cu 25 % au fost anulate și prima de vacanță, al 13-lea salariu, plata orelor suplimentare, tichetele de masă, tot felul de prime care se acordau la sfârșit de an sau sporuri care se acordau pentru diferite comisiii de specialitate", a declarat Valer Suciu.


Sindicaliștii spun că majoritatea acestor revendicări au fost asumate de către reprezentanții Guvernului în campania electorală din 2012. "După aproximativ doi ani de la guvernare, suntem amăgiți cu promisiuni, așa cum s-a întâmplat și în campania electorală din 2012, când actualii guvernanți au câștigat alegerile cu voturile noastre, promițând că vor modifica legislația prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluția din 1989 încoace", a mai precizat Suciu.

Suciu a adăugat că, în 10 septembrie, 3.000 de bugetari din toată ţara vor picheta sediul Guvernului, între orele 13.00 şi 15.00, iar dacă negcocierile cu guvernanţii vor eşua, sindicaliştii vor continua protestele.


"După pichetarea Guvernului, vom avea o întâlnire la nivel de federaţie, iar dacă revendicările noastre nu vor fi acceptate, vom pregăti declanşarea unei greve japoneze şi apoi a unei greve de avertisment, cu întreruperea activităţii timp de două ore", a completat Valer Suciu.

Sindicaliştii din cadrul FNSA au spus că pe lista de revendicări este şi o solicitare referitoare la poliţiştii locali, care ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca angajaţii din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, deoarece au aceleaşi atribuţii.


De asemenea, salariații din administrația publică sunt nemulțumiți de faptul că pentru alte categorii de bugetari, Guvernul a identificat soluții pentru plata orelor suplimentare, majorarea veniturilor salariale, acordarea voucherelor de vacanță, dar, spun ei, se fac discriminări între diferitele cateogii de bugetari și între diferitele categorii sociale. "Faceți dumneavoastră un studiu și vedeți cam ce venituri au angajații din Prefectură și ce venituri au angajații dintr-o Primărie", a declarat Liviu Pop, vicepreşedintele FNSA.

Liviu Pop a subliniat că nu trebuie să se confunde funcționarii publici cu bugetarii.  "La bugetari intră mai multe categorii și aș vrea să subliniați că nu trebuie să se confunde funcționarii publici cu bugetarii", a spus Pop.


Reprezentanții Sindicatului sunt de părere că Guverenele României sunt vinovate pentru situația din administrația publică locală.

"Guvernele României poartă toată vina că nu se face reforma administrativă în România și în același timp nu se aplică legea salarizării unitare. Atâta timp cât noi lăsăm administrația publică din România să fie târâtă sau umilită nici responsabilitatea nu va avea aceasta față de cetățean pentru că nu poate. Un om care câștigă 1200 de lei pe lună, are 2 copii acasă și vine cu problema la servici a existenței familiei lor, nu mai spun unde-s doi funcționari publici. Cu ce pot să-și asigure existența?", mai spune vicepreședintele Federației.


O problemă luată în discuție de sindicaliști este reforma la nivel salarial. "Cum credeți că este normal într-un stat de drept ca Președintele și Primul-Ministru să aibă salariu mai mic ca alții din sistemul bugetar, când el ar trebui să fie maximum prin lege? Nu se vrea reformă administrativă în România", a ținut să precizeze Pop.

Printre lucrurile care îi deranjează pe cei din administrația locală este și faptul că sistemul administrației publice din România nu are contract pe ramură. "Gândiți-vă că toți, învățământul, sănătatea, au contract pe ramură. Noi nu avem. Nu avem cu cine negocia", a conchis Pop.

Articol scris de Ana Racheleanu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter